KOMENTAR DANA

Rusija preča od RS

Vlast u Kremlju očigledno Dodika nečim drži ili mu nešto čuva zbog čega je primoran raditi apsolutno sve što je Kremlju po volji

Danijal Hadžović

Milorad Dodik i Vladimir Putin

Foto: Agencije


Milorad Dodik ponosno je najavio kako će se u Rusiji sastati s tamošnjim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ukoliko do ove posjete dođe, Dodik će biti prvi lider neke od evropskih zemalja koji će se sastati s ruskim predsjednikom.

Ostatak Evrope u svojevrsnom je ratu s Rusijom, nakon što je ova zemlja izvršila brutalnu agresiju na susjednu Ukrajinu.

Osim Dodika, jedina evropska država čiji lider još održava bliske i intenzivne odnose s Kremljom je Bjelorusija, koja Rusiji otvoreno pomaže u agresiji. Pozicija Srbije još je nedefinirana.

Jasno je da je utjecaj Rusije na ovu zemlju i dalje veliki, kao i da je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću sve teža i nelagodnija pozicija zbog ovog utjecaja. Posljednji put je imao sreću, kada je posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova propala zahvaljujući srbijanskom NATO okruženju koje je onemogućilo ruskom ministru da preleti preko njihovih teritorija. Osim toga, Srbija dobiva i jasna upozorenja od najvećih zapadnih zvaničnika da se treba pridružiti sankcijama.

  • Danijal Hadžović

    Danijal Hadžović

    Foto: Avaz


I pored ovakve geopolitičke situacije, jasnih poruka sa Zapada te sankcija koje su mu uvedene od SAD i Velike Britanije, Dodik ne preza od toga da se, u jeku rata, sastane s Putinom. Istovremeno, Dodik obustavlja svoju avanturu s pokušajem otimanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine te u Briselu prihvata dokument kojim se, između ostalog, obavezuje da će raditi na oživljavanju evropskog puta BiH, smirivanju tenzija, provođenju sudskih presuda, usklađivanju vanjske i sigurnosne politike s EU itd.

Zanimljivo, jedini uvjet koji je prije odlaska u Brisel Dodik imao jeste da se u dokumentu ne spominje da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu. Dakle, ništa RS, nadležnosti, visoki predstavnik... Glavna briga bila mu je Rusija.

Kako uopće ovo objasniti - dok, s jedne strane, Dodik pod zapadnim pritiskom povlači ručnu po pitanju nadležnosti i dokazuje kooperativnost, s druge je vrlo osjetljiv da ne učini nijedan negativan potez prema Rusiji, kojoj u posjetu ide uprkos svim teškim posljedicama koje bi to po njega moglo imati?

Više o temi Milorad Dodik

EKONOMSKI FORUM
Dodik stigao u Sankt Petersburg
ŠAMAR BOŠNJACIMA
Turski topli zagrljaj za negatora genocida
NA VRH

Podijeli članak na