KOMENTAR DANA

Vrag odnio šalu

Činjenica da su jake policijske snage morale osiguravati antifašiste koji su jučer došli da se pobune zbog ovog neljudskog čina ilustracija je ukupnog ambijenta u Mostaru 

Alen Bajramović

Za temeljito uništavanje 700 nadgrobnih ploča bilo je potrebno mnogo mržnje, priprema, izvršilaca, alata, vremena

Foto: Facebook


Devastacija Partizanskog groblja u Mostaru samo je dokaz bijesa i mržnje prema vlastitoj zemlji, njenoj prošlosti, ali i budućnosti, koju već decenijama, u skladu sa svojim potrebama, gaje i produbljuju nacionalističke politike. U konkretnom slučaju - HDZ. 

Činjenica da su jake policijske snage morale osiguravati antifašiste koji su jučer došli da se pobune zbog ovog neljudskog čina ilustracija je ukupnog ambijenta u Mostaru.

Za razliku od brojnih slučajeva ranije, kada se vandalizam u obliku polomljenih ploča, iscrtanih svastika i grafita možda i mogao adresirati pojedincima, maloljetnicima, pijanim i obijesnim grupama, koje, uzgred, nikada nisu procesuirane, ovaj put je vrag odnio šalu.

  • Alen Bajramović

    Alen Bajramović

    Foto: Avaz


Za temeljito uništavanje 700 nadgrobnih ploča bilo je potrebno mnogo mržnje, priprema, izvršilaca, alata, vremena, ali i blagonaklonosti vlasti i policijskih struktura. Upravo zbog dugogodišnje podrške ovakvim nedjelima i toleriranja fašizma u Mostaru ne treba da čudi poređenje predsjednika SABNOR-a BiH Seada Đulića, koji je kazao da se u gradu na Neretvi 14./15. juna 2022. desila kristalna noć, slična onoj 9./10. novembra 1938. godine, kada je započet pogrom Jevreja u Drugom svjetskom ratu, ali i da planirano i potpuno uništenje nacionalnog spomenika države BiH predstavlja teroristički čin.

Zbog toga, ali i činjenice da se mostarska policija u ranijim istragama sličnih događaja nije proslavila, nadležnost u slučaju napada na Partizansko groblje u Mostaru mogle bi pronaći i druge sigurnosne agencije.

Profesionalnom istragom otklonile su se i špekulacije da je uništavanje spomenika predstavljao pokušaj skretanja pažnje sa sjednice na kojoj su HDZ i SDA izglasale sporne izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i, prema mišljenjima stručnjaka, policiju u ovom kantonu podijelile po etničkom principu.

NA VRH

Podijeli članak na