KOMENTAR DANA

Vrag odnio šalu

Činjenica da su jake policijske snage morale osiguravati antifašiste koji su jučer došli da se pobune zbog ovog neljudskog čina ilustracija je ukupnog ambijenta u Mostaru 

Za temeljito uništavanje 700 nadgrobnih ploča bilo je potrebno mnogo mržnje, priprema, izvršilaca, alata, vremena. Facebook

Piše: Alen Bajramović

17.6.2022

Devastacija Partizanskog groblja u Mostaru samo je dokaz bijesa i mržnje prema vlastitoj zemlji, njenoj prošlosti, ali i budućnosti, koju već decenijama, u skladu sa svojim potrebama, gaje i produbljuju nacionalističke politike. U konkretnom slučaju - HDZ. 

Činjenica da su jake policijske snage morale osiguravati antifašiste koji su jučer došli da se pobune zbog ovog neljudskog čina ilustracija je ukupnog ambijenta u Mostaru.

Za razliku od brojnih slučajeva ranije, kada se vandalizam u obliku polomljenih ploča, iscrtanih svastika i grafita možda i mogao adresirati pojedincima, maloljetnicima, pijanim i obijesnim grupama, koje, uzgred, nikada nisu procesuirane, ovaj put je vrag odnio šalu.


Alen Bajramović. Avaz

Za temeljito uništavanje 700 nadgrobnih ploča bilo je potrebno mnogo mržnje, priprema, izvršilaca, alata, vremena, ali i blagonaklonosti vlasti i policijskih struktura. Upravo zbog dugogodišnje podrške ovakvim nedjelima i toleriranja fašizma u Mostaru ne treba da čudi poređenje predsjednika SABNOR-a BiH Seada Đulića, koji je kazao da se u gradu na Neretvi 14./15. juna 2022. desila kristalna noć, slična onoj 9./10. novembra 1938. godine, kada je započet pogrom Jevreja u Drugom svjetskom ratu, ali i da planirano i potpuno uništenje nacionalnog spomenika države BiH predstavlja teroristički čin.

Zbog toga, ali i činjenice da se mostarska policija u ranijim istragama sličnih događaja nije proslavila, nadležnost u slučaju napada na Partizansko groblje u Mostaru mogle bi pronaći i druge sigurnosne agencije.

Profesionalnom istragom otklonile su se i špekulacije da je uništavanje spomenika predstavljao pokušaj skretanja pažnje sa sjednice na kojoj su HDZ i SDA izglasale sporne izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima HNK i, prema mišljenjima stručnjaka, policiju u ovom kantonu podijelile po etničkom principu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.