LIČNOST DANA

Majkl Marfi: Šamar huškaču

Marfi jasno pokazuje da se niko od domaćih političkih aktera neće moći igrati s njim

Marfi: Jasne poruke. Armin Durgut / PIXELL

Piše: D. H.

29.7.2022

Prethodnih dana, u atmosferi hajke i bijesa prema OHR-u zbog informacije da bi mogli nametnuti Izborni zakon, koji je, navodno, bio po mjeri HDZ-a, mnoge oči bile su uprte u Ambasadu SAD, nadajući se da će hajku protiv OHR-a moći nekako sakriti iza vodeće sile svijeta.

Ipak, američki ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy) jasno je i nedvosmisleno naglasio da SAD podržavaju odluke Ureda visokog predstavnika (OHR).

Naglasio je da SAD potpuno podržavaju rad OHR-a, što podrazumijeva i korištenje bonskih ovlasti. Ovo bi, naravno, bilo dovoljno da se armija SDA-ovih botova mobilizira da, nakon OHR-a, pokrene kampanju napada i uvreda i na račun SAD (ali i Velike Britanije), najvećeg i najvažnijeg saveznika Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Sve je nastavljeno i huškačkim izjavama lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je govorio o prebrojavanju vojno sposobnih Bošnjaka, no američki ambasador i na ovo nije šutio.

Nakon što je, prije nekoliko mjeseci, preuzeo dužnost, Marfi jasno pokazuje da se niko od domaćih političkih aktera neće moći igrati s njim te da je odlučan u namjeri da pomogne BiH da izađe iz krize, ojača svoje institucije i raščisti kriminal i korupciju.

Naravno, panične reakcije SDA i sve češći napadi na Američku ambasadu pokazuju da su i u ovoj stranci očigledno prepadnuti za svoj opstanak, ali i šalju jasnu poruku Bošnjacima da s Izetbegovićem i njegovom strankom nemaju nikakvu budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.