LIČNOST DANA

Lana Pudar: Historijska bronza

Prva medalja za BiH s evropskih seniorskih prvenstava

Lana Pudar: Treća na 100 metara delfin. Agencije

Piše: A. V.

17.8.2022

Lana Pudar nastavila je pomjerati granice i pisati historiju bh. sporta. Naša najbolja plivačica je na tekućem Evropskom prvenstvu, kojem je domaćin Rim, osvojila bronzu u disciplini 100 metara delfin, što je prva medalja za BiH s evropskih seniorskih prvenstava.

Mlada Mostarka je do historijske medalje za BiH došla preplivavši dionicu u vremenu od 57 sekundi i 27 stotinki ili 61 stotinku sporije od Šveđanke Luis Hanson (Louise Hansson), koja je bila zlatna.

Lana Pudar rođena je 19. januara 2006. godine u Mostaru. Najbolje rezultate ostvarila je prošle godine, kada je na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu osvojila zlatnu medalju na 100 metara delfin te srebrene na 50 metara i 200 metara istim stilom. Na takmičenju Svjetskog kupa u Kazanju bila je bronzana na 100 metara delfin, dok je na SP u malim bazenima u Abu Dabiju osvojila bronzu na 200 metara delfin, što je prva medalja na velikim takmičenjima za BiH u seniorskoj konkurenciji.

Ove godine je na Mediteranskim igrama u Oranu osvojila dvije zlatne medalje. Prvo je bila najbolja na 200 metara delfin, a potom je slavila i na 100 metara istim stilom.

Na nedavnom Evropskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu dva puta je bila zlatna (50 m delfin i 200 m delfin) i jednom srebrena (100 m delfin).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.