KOMENTAR DANA

Navijat ću za Zrinjski

U Zrinjskom, za razliku od nekih drugih klubova, već godinama zajedno igraju Bošnjaci, Srbi i Hrvati iz svih dijelova BiH

Zrinjski u revanšu brani prednost od 1:0 iz Mostara. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

24.8.2022

Zrinjski u četvrtak igra uzvratnu utakmicu plej-ofa za plasman u Konferencijsku ligu protiv Slovana iz Bratislave. U revanšu će braniti prednost od 1:0 iz Mostara.

Iako možda plasman u jednu od tri evropske lige ne zvuči kao naročit uspjeh, za bh. fudbal bi to bilo historijski, jer takvo što naši klubovi u nezavisnoj BiH još nisu ostvarili.

Slika je to očajnog stanja bh. fudbala i sporta općenito. A u tom očaju nešto svjetlija tačka svakako je mostarski klub. Zrinjski je najuspješniji tim u BiH, sa sedam titula prvaka. Iako će skeptici zasluge za uspjehe pripisivati političkoj podršci vodeće hrvatske stranke, nije da politika u BiH nije petljala svoj utjecaj i u druge klubove. Očito je da je Zrinjski i u samoj organizaciji i vođenju radio nešto daleko bolje od svojih konkurenata.

Mnogi će upirati prstom i u šovinistička divljanja i učestale ispade njihove navijačke grupe „Ultrasa“, no navijačke grupe rijetko su ikad uzor etičnosti i progresivnih vrijednosti.

Umjesto toga, mnogo bi vrednije i poštenije bilo istaći činjenicu da je riječ o klubu čiji je trenutno glavni igrač mladić koji se zove Nemanja Bilbija te da u Zrinjskom, za razliku od nekih drugih klubova, već godinama, bez ikakvih problema, zajedno igraju Bošnjaci, Srbi i Hrvati iz svih dijelova BiH i regiona.

Bivši reprezentativac BiH i glavni arhitekta uspjeha Zrinjskog, trener Sergej Jakirović izjavio je kako čitava Bosna i Hercegovina sada navija za Zrinjski. I zaista bi tako trebalo biti. Čestitke i podrška vlastodržaca, sportskih radnika, medija i opće javnosti je najmanje što je zaslužio mostarski klub, koji je na putu da ispiše prvu malo veću stranicu bh. klupskog fudbala u Evropi.

U Evropi u kojoj predstavlja Bosnu i Hercegovinu i eventualni uspjeh Zrinjskog bismo trebali slaviti svi... Ako smo zaista Bosanci i Hercegovci.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.