KOMENTAR DANA

Štedio da krade

Nakon svega čovjek se usudio da kaže kako je napravio dobro, a nije li se moglo s malo manje glamura

Šerif Patković: Koristio automobil od 84.000 KM kupljen boračkim novcem. AGENCIJE

Piše: Nermin Demirović

29.8.2022

Nije majka Muju klela što se kockao, nego što se vadio... Tako bi u najkraćem moglo biti shvaćeno ponašanje poratnog tajkuna Šerifa Patkovića, koji će se vrlo brzo naći u sudskim klupama, nakon što je optužen da je koristio automobil vrijedan 84.000 KM, kupljen boračkim novcem.

Javio se Šerif, nakon što je potvrđeno da će mu se suditi, i pokušao zamijeniti teze, ustvari pokušao je sebe predstaviti dobročiniteljem, ali svjesno zanemarujući činjenicu da se okolo vozikao u automobilu od 84.000 KM, kupljenim baš od novca namijenjenog borcima.

Javio se poratni tajkun da je napravio uštede u udruženju na čijem je čelu bio i kao to bi trebao biti alibi za dozu luksuza koju je sebi priuštio.

Pa zar, kada ti je već trebalo vozilo, Šerife, nije mogla biti neka Fabia, ne bi ti pala kruna s glave? Zar tih 84.000 KM nije moglo biti od pomoći mnogim borcima kojima uštede nisu ni nakraj pameti, jer nemaju od čega štedjeti?

A ti si sebi dao za pravo da štediš borački novac da bi lakše mogao ulagati u svoj lični luksuz. Štedio da lakše krade, jer s veće kamare se može bolje zagrabiti, a da se ne zapazi.

Ima li stida, ima li obraza i ima li pokajanja? Zar nije bilo jednostavnije reći: “Ljudi, jesam, kupio sam, zinula mi gu*ica za terencem i jesam. Kriv sam, prihvatam odgovornost i kajem se.” Zar pokajanje nije nešto razumno? Ovako je, isto koliko i kupovina vozila, ružno “udarati” ljudima na inteligenciju.

Mnogi su bili u rovovima, mnogi su za ovu državu dali nesumnjivo više od Patkovića, pa nemaju priliku upravljati ni svojim novcem (jednostavno ga nemaju da prežive), a ovaj koji je upravljao tuđim, još dijeli lekcije.

Eto, ti si toliko bitan da se svijet okomio na tebe, još čekamo da se kaže kako je ovo udar na Bošnjake, a fakat da si počinio nedjelo, treba zaboraviti. I ne treba zaboraviti, jer profitirati na tuđoj muci je nešto najprizemnije.

Mnogi bivši borci su u velikim mukama i oni ne razmišljaju ima li terenac osam zračnih jastuka, a sada im tamo neki Patković priča bajke.

I nije tu sve stalo na tom vozilu, vrijeme će pokazati, ali bezobrazluk čovjeka koji je naočigled svih počinio nedjelo graniči sa zdravim razumom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.