KOMENTAR DANA

Škola sa zabludama

Vlastodršci su tokom višedecenijske vladavine ukrali djeci koja su, naprimjer, tek jučer sjela u školske klupe već sve

Za kupovinu ruksaka, pernica, sveski, udžbenika te ostalih opsežnih priprema roditelji izdvajaju stotine i stotine maraka. Arhiv

Piše: Ema Maslo

2.9.2022

U nezaustavljivoj seriji povećanja cijena svih životnih potrepština većina roditelja osnovaca i srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine dočekala je ovaj septembar i početak nove školske godine u agoniji. Nakon kupovine ruksaka, pernica, sveski, udžbenika te ostalih opsežnih priprema za koje su im roditelji izdvojili stotine i stotine maraka iz potankih novčanika budućnost Bosne i Hercegovine u većem dijelu naše zemlje jučer je sjela u školske klupe.

Tamo će učiti o biljkama, životinjama, historiji koja se od grada do grada i dalje različito interpretira, brojevima, ali i različitim zemljama. I već sada mnogi od tih mališana više rođaka imaju u okolini, primjera radi, Minhena nego u rodnom mjestu.

Pa će se i mnogi od njih, nakon što im u bh. školi napune glavu znanjem iz različitih oblasti, i sami jednog dana probuditi negdje pored rijeke Rajne umjesto Miljacke.

Škola, plaćena zabludama, u kojoj se ne uči kako kupovati diplome, krasti i lagati narod, biti nepravedan, jer je to desetljećima unazad „privilegija“ vladajuće kaste, njihove djece i sljedbenika, mnoge će otjerati u druge zemlje, da tamo traže svoju sreću i egzistenciju.

Takva škola u kolonama je već otjerala milione ekonomskih migranata na Zapad. Novca je sve manje, pravde, poštenja, morala, demokratije. Jedino korupcija i laž opstaju, zbog čega, prema podacima, svaki drugi mladi čovjek želi napustiti ovu zemlju. Vlastodršci su tokom višedecenijske vladavine ukrali djeci koja su, naprimjer, tek jučer sjela u školske klupe već sve.

No, sistem nije puno uzdrman. Godinama su isti na vlasti, niko se ne buni. Jer šta je „prirodnije“ nego, ako su vam djeca otišla iz zemlje jer nisu mogla do posla prije babinih i maminih sinova i kćeri, opet glasati za iste ljude?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.