KOMENTAR DANA

Ili SDA ili BiH

Uklanjanje SDA nije spas, ali jeste mogući početak otklanjanja bolesti

Ova stranka vlada 30 godina i u te tri decenije Bošnjaci su imali priliku da žive u jednom od najkorumpiranijih, najnefunkcionalnijih i najnepravednijih sistema u Evropi. Facebook

Piše: Danijal Hadžović

5.9.2022

Izbori u oktobru umnogome će biti historijska prekretnica za BiH, ali prije svega Bošnjake. Ukoliko bi SDA ove izbore nekako uspjela preživjeti na vlasti, sudbina Bošnjaka kao naroda bila bi krajnje tmurna, tužna i svakako neizvjesna.

Ova stranka vlada 30 godina i u te tri decenije Bošnjaci su imali priliku da žive u jednom od najkorumpiranijih, najnefunkcionalnijih i najnepravednijih sistema u Evropi, ali i da postanu jedan od najsiromašnijih i najneobrazovanijih naroda.

Naravno, "zelene" pristalice bi na ovu činjenicu prstom uperile na srpske i hrvatske iredentističke sabotere, no, ako pogledamo stanje u većinski bošnjačkim općinama i kantonima, u koje nije dopirala ruka ni Dodika i Čovića, ni Zagreba ni Beograda, vidjet ćemo da su korupcija, siromaštvo i primitivizam odlike većine njih.

Ipak, ako se 30 godina moglo nekako i živjeti s takvom korumpiranom elitom na čelu, pitanje je hoće li se moći preživjeti. Korupcija je bolest, a svaki bolesni organizam, ako se ne liječi, u jednom trenutku dolazi u stadij poslije kojeg mu više spasa nema. A SDA je, čini se, upravo u takvom stadiju.


Danijal Hadžović. Avaz

U vanjskim poslovima svoj kriminal pred zapadnim silama, koje su odlučile da ga malo "počiste", pokušavaju spasiti tako što kompletan narod nastoje okrenuti protiv Zapada kao tobožnjeg neprijatelja i mrzitelja muslimana. Svoj nepotizam, rukovodeće pozicije svojih supruga i jarana, brane kupovinom diploma i sječom svih kadrova koji taj nepotizam ugrožavaju. Kritičare kažnjavaju slanjem armija prijetećih botova, a "neposlušne" medije ukidanjem njihovih signala na servisima svojih stranačkih telekoma ili utjerivanjem drakonskih kazni putem korumpiranog pravosuđa.

Ako SDA preživi, preživjet će do grla korumpirana i nedjelima međuzavisna halka koja će do kraja devastirati institucije, društvo očistiti od nepodobnih, okrenuti ga ka korumpiranim autokratima na Istoku, a (pre)ostalo stanovništvo držati u stadiju siromašnih i zaglupljenih podanika koji previše ne razmišljaju, a još manje pitaju.

Poraz SDA, s druge strane, nije spas, ali jeste mogući početak otklanjanja bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.