LIČNOST DANA

Đanmarko Poceko: Tvorac historijske senzacije

S Italijanima šokirao Srbiju u osmini finala Eurobasketa

Poceko: Njegovo isključenje ključno za preokret. Agencije

Piše: A. Vatreš

13.9.2022

Senzacionalna pobjeda košarkaša Italije nad prvim favoritom Eurobasketa Srbijom (86:94) u osmini finala turnira gurnula je u prvi plan jednog čovjeka.

Riječ je o Đanmarku Poceku (Gianmarco Pozzecco), stručnjaku na klupi Italije koji je bio centralna figura utakmice.

Njegovo isključenje pri vodstvu Srbije (61:57) bilo je ključno za preokret Italijana. Energično, sa suzama u očima, izljubio je svoje igrače, pozdravio se s reprezentativcima Srbije i napustio teren, što je dalo motiv "Azurima" da zaigraju kao nikada do sada. Trojke, odbrana do koske, agresivnost, emocije... Sve to vidjeli smo kod Italijana. Sve to donio je Đanmarko Poceko.

Đanmarko Poceko rođen je 15. septembra 1975. godine u Gorici. Manje uspješan kao igrač, tek kao trener na Balkanu stekao je renome. U posljednjih nekoliko godina radio je kao trener Fortituda, Dinamo Sasarija, Olimpije iz Milana, prije nego što je preuzeo ulogu selektora Italije. Kao trener je prošle godine postao šampion Apenina, a usto je osvojio i Kup. Dva puta je bio šampion Hrvatske, kao i osvajač Kupa, dok je 2017. godine osvojio i Superkup ABA lige, stekavši renome na našim prostorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.