KOMENTAR DANA

Zapad "ubiva" mačo Putina

Ruske mačo muškarčine bježe s fronta glavom bez obzira

Vladimir Putin. AGENCIJE

Piše: Danijal Hadžović

17.9.2022

Internetom je godinama kružila fotografija koja je svim patrijarhalnim dušebrižnicima trebala služiti kao vjerno svjedočanstvo dekadencije, propadanja i slabosti Zapada – na jednoj strani četiri žene, četiri ministrice odbrane evropskih država, na drugoj Šojgu, ruski ministar odbrane, mačo muškarčina, smrknutog i smežuranog lica, u uniformi.

Mačo desničari širom svijeta našli su sebi novog heroja – Vladimira Putina. I počeli su rasti. Nije ih ometalo što Rusija, ogromna zemlja s još većim prirodnim resursima, ima ukupni BDP na nivou jedne, prema broju stanovnika, četiri puta manje Španije. Još manje masovno kršenje ljudskih prava i ubijanje opozicija.

“Izbotoksirana” muškarčina od 165 cm, koja gola do pasa jaše konja, trenira džudo, igra hokej, uvijek je stroga i zeznuta, postala je uzor nacionalističkoj desnici. Oduševljenje Putinom nije krio ni Donald Tramp (Trump), bivši američki predsjednik koji je za njega javno govorio kako mu se “sviđa”.

Pet Bjuhenen (Pat Buchanan), jedan od glavnih ideologa tradicionalističke konzervativne desnice u SAD, javno je veličao Putina kao “našeg čovjeka” i čuvara kršćanskih vrijednosti, Orban ni danas ne krije simpatije prema ruskom diktatoru, kao ni hiljade desničara širom Zapada, direktno finansiranih od Rusije, koji se kunu da će vratiti vrijednosti nacije, tradicije i reda.

Jer, za razliku od Zapada, gdje su muškarci prestali da budu muškarci, gdje homoseksualci paradiraju, mladi se drogiraju, a žene vode vojske, Rusija je, uvjeravali su nas oni, sačuvala prave vrijednosti. Njihovi muškarci, za razliku od ovih zapadnih, umiju da se biju.

Na kraju pak shvatamo da ne umiju čak ni to. Dizanje pobune u Ukrajini 2014., agresija na tu zemlju, pa onda osam godina pripreme za drugo poluvrijeme, završilo je fijaskom.

Umjesto ulaska u Kijev za mjesec, kako je planirano, Ukrajinci, koji su odlučili slijediti te dekadente zapadne i glavom bez obzira pobjeći od tih ruskih vrijednosti, potpomognuti superiornim zapadnim oružjem, nanose debakl Putinovom agresorskom projektu. Mačo muškarčine iz Kremlja na putu su da izgube čak i ono što se činilo nemogućim izgubiti – teritorije istočne Ukrajine naseljene etničkim Rusima. Ruske mačo muškarčine bježe s fronta glavom bez obzira.

Ispada da zapadna civilizacija i dalje superiorno stoji. Sve sa ženama kao ministricama odbrane.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.