LIČNOST DANA

Vili Ernangomez: MVP Eurobasketa 2022.

Postao je sedmi španski reprezentativac s MVP titulom Eurobasketa u svom vlasništvu

Vili Ernangomez: U finalu je bio među najboljim igračima sa 14 poena, uz osam skokova. Twitter

Piše: G. Š.

20.9.2022

Španija je prvak Evrope u košarci. Slavila je u finalu protiv Francuske gotovo rutinski (88:76) i još jednom dokazala da je košarkaška velesila. Krenula je u osvajanje Evrope s novom generacijom i pokorila kontinent. Možda više nema braće Gasol u timu, ali tu su sada braća Ernangomez.

Huančo (Juancho) je „rafalom“ u finalu trasirao put ka zlatu, ali je zato Vili (Willy) bio najkonstantniji igrač Crvene furije tokom čitavog turnira te je zasluženo postao MVP Eurobasketa. Nagradu mu je uručio legendarni Dirk Novicki (Dirk Nowitzki), koji je do istog podviga stigao prije 17 godina u Beogradu.

U finalu je bio među najboljim igračima sa 14 poena, uz osam skokova, a prosječno je na Evropskom prvenstvu ubacivao 17,2 poena, uz 6,9 uhvaćenih lopti. S prosječnim indeksom 19,7, bio je tek 10. najkorisniji igrač prvenstva, ali svi koji su se našli ispred njega su ispali još u četvrtfinalu (ili ranije).

Postao je sedmi španski reprezentativac s MVP titulom Eurobasketa u svom vlasništvu. Prije njega je to pošlo za rukom Pau Gasolu (dva puta), Huanu Karlosu Navaru (Juan Carlos Navarro, 2011.), Huan Antoniju Korbalanu (Juan Antonio Corbalan, 1983.), naturaliziranom Vejnu Brabenderu (Wayne, 1973.), Emilijanu Rodrigezu (Emiliana Rodriguez, 1963.) i Rafaelu Martinu (1935.).

Na 41. kontinentalnoj košarkaškoj smotri nagrada za najkorisnijeg igrača je po 27. put završila u rukama igrača sa zlatnom medaljom oko vrata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.