KOMENTAR DANA

Ljudsko izvinjenje

Postoje trenuci kada se prijeđe mjera, kada to bude iznad granice ukusa

Nermin Demirović

Izetbegović: To što je selamila one koje naziva „luzerima“, čak bi moglo biti i simpatično, sve dok nije krenula na „zakrvavljene oči“

Foto: Arhiv


Hajmo zanemariti sve priče o funkcioniranju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, i pozitivne i negativne. Hajmo zanemariti priče o ispravnosti diplome direktorice Sebije Izetbegović, i one pozitivne i negativne. Hajmo ne ulaziti uopće u to ko je u pravu kada se priča o takvim stvarima i ostaviti to po strani. Jednostavno, nebitno je sada.

U punom je jeku izborna kampanja i normalno je da političari, ili oni koji imaju želju da to budu, žele glas više. Tako je i sa Sebijom Izetbegović iz Stranke demokratske akcije i ni tu ne treba zamjeriti. Ona legitimno traži svoje mjesto pod političkim suncem i govori ono što misli da je najbolje. Govori o uspjesima, sasvim legitimno, o dostignućima, opet ima pravo, o stručnosti, isto tako, niko joj ne može i ne treba zabraniti.

Međutim, postoje trenuci kada se prijeđe mjera, kada to bude iznad granice ukusa i kada se sva dostignuća, uspjesi i stručnost bace pod noge, a to je Izetbegović uradila na jednom skupu, želimo vjerovati, osim što je nepromišljeno, i sasvim nenamjerno.

To što je selamila one koje naziva „luzerima“, čak bi moglo biti i simpatično, sve dok nije krenula na „zakrvavljene oči“, ali i aludiranje na to da će njeni politički protivnici voditi u logore, stratišta i masovne grobnice.

To nisu male riječi i ovo nije trenutak kada bi se i slučajno trebalo komentirati još jačim riječima. Sigurno je da Izetbegović zna da i među njenim političkim oponentima, a i onima koji za njih glasaju, postoje ljudi koji su preživjeli logore, prošli stratišta i kosti najmilijih našli u masovnim grobnicama.

Zbog svega toga ne bi bilo loše da Sebija Izetbegović sada stane na loptu i pokaže političku zrelost. Ok, adrenalin je radio pred publikom koja i bez slušanja aplaudira. Nije Sebija Izetbegović baš često bila u takvim situacijama, treba tu još dosta političkog iskustva, ali koliko god sve ružno zvučalo, možda bi mogla barem djelimično stvari “ispeglati”.

Jasno, riječi se ne mogu vratiti i bit će tu sada udara, neki bi rekli, zasluženih, ali, bez obzira na sve, jedno ljudsko izvinjenje, bez produbljivanja teme, možda bi bilo dovoljno.

NA VRH

Podijeli članak na