KOMENTAR DANA

Glasali ste, gledajte

Jučer možda i nismo imali mogućnost da izaberemo idealnu vlast, ali smo svakako imali moralnu i civilizacijsku obavezu da smijenimo lošu vlast

Denis Bećirović je novi član Predsjedništva BiH. Anadolija

Piše: Danijal Hadžović

3.10.2022

Glasali ste. U naredne četiri godine ćete gledati. U trenutku pisanja ovog teksta još nismo znali kako ste glasali.

Naravno, vladajući su, po običaju, pokušali krasti. Unošenje kutija i listića, zamjena članova biračkih odbora, glasanje po dva puta, napadi na posmatrače iz suparničkih stranaka i ove godine su bilježeni na izborima.

Ipak, ako nešto budi razlog za optimizam jeste to da su na mnoge slučajeve nadležne institucije reagirale. Sve upućuje na to da, ako se na izborima i desila krađa, ona, vjerovatno, nije bila ni blizu drastična kao u prethodnim izdanjima. Ovo se prije svega može zahvaliti tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je više puta upozorio da će oštro sankcionirati svaki pokušaj izborne krađe.

Naravno, treba li i spominjati da su navedene nepravilnosti izvedene u režiji vladajućih političkih stranaka. I možda je to i najbolji pokazatelj šta je bio smisao ovih izbora.



Danijal Hadžović. Avaz

Bio je to izbor između toga da li ćemo i dalje pristajati živjeti u društvu u kome će najnormalnije biti to da korumpirani đilkoši kradu – od glasova, preko radnih mjesta, do javnog novca.

Hoćemo li i dalje živjeti u društvu u kojem će politički silnici prijetiti ljudima otkazima ukoliko ne glasaju za njih, slati monstruozne poruke da neće dozvoliti liječenje djece, prijetiti masovnim grobnicama, trovati društvo mržnjom, nacionalizmom i podjelama, referendumima i ratovima dok stotine hiljada ljudi trajno odlaze iz zemlje, ili ćemo krenuti najprije putem izgradnje nekog poštenijeg, zdravijeg i tolerantnijeg društva, u kojem će međusobno poštovanje doći na viši, a pogani jezik i mržnja na niži nivo.

Jučer možda i nismo imali mogućnost da izaberemo idealnu vlast, ali smo svakako imali moralnu i civilizacijsku obavezu da smijenimo lošu vlast. Jesmo li položili ispit, znate u trenutku dok čitate ovaj tekst.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.