KOMENTAR DANA

Leteći cirkus CIK-a

I kakav u konačnici može biti rezultat takvih izbora? Ne znamo, jer očito ne znaju ni u CIK-u

Ovi izbori predstavljaju još jednu blamažu za CIK, ali i za bh. društvo u cjelini. Fena

Piše: Danijal Hadžović

28.10.2022

Milorad Dodik novi je predsjednik Republike Srpske. Ovo je konačna odluka CIK-a nakon višesedmične trakavice u kojoj je opozicija optuživala SNSD i Milorada Dodika za brutalnu krađu izbora i tvrdila da je Trivić pobijedila, dok je Dodik uzvraćao da je u pitanju još jedan udar na RS i prijetio da ne priznaje odluku CIK-a.

Na taj način Dodik i SNSD potvrdili su dominaciju na svim nivoima – imat će predsjednika RS, člana i Predsjedništva i, izvjesno, vlast i na entitetskom i na državnom nivou.

No, do promjena u RS ipak jeste došlo. Naime, nakon ponovljenog brojanja utvrđeno je da potpredsjednici ovog entiteta neće biti Senad Bratić iz Pokreta Država, nego Ćamil Duraković kao nezavisni kandidat. Da apsurd bude veći, iz CIK-a su objavili da potpredsjednik iz reda hrvatskog naroda neće biti ni kandidat HNS-a Davor Pranjić, nego Ivan Begić, također nezavisni kandidat.

Onda su pak na istoj sjednici na kojoj su objavili da je potpredsjednik Begić saopćili da su napravili grešku i da je potpredsjednik ipak Pranjić.

Begić ili Pranjić, u ovom slučaju se teško ne složiti sa Željkom Cvijanović da je CIK cirkus.

Ovi izbori predstavljaju još jednu blamažu za CIK, ali i za bh. društvo u cjelini. Jer ko više može imati ikakvo povjerenje u izborni proces u kojem dva ciklusa brojanja pokažu potpuno različite rezultate i gdje na samoj sjednici CIK-a dobivamo kontradiktorne podatke o tome ko je pobjednik?

Naravno, svemu tome prethodi činjenica da građani BiH na izborima glasaju kao da žive u 19. stoljeću, ručno zaokružujući kružiće koji potom dolaze u ruke biračkih odbora biranih, apsurda li, od političkih stranaka.

I kakav u konačnici može biti rezultat takvih izbora? Ne znamo, jer očito ne znaju ni u CIK-u, ali cirkus je zagarantiran. Stoga, ako na sljedećim izborima ne bude elektronskog glasanja ili barem elektronskog skeniranja listića, nema smisla da izbora uopće i bude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.