KOMENTAR DANA

Komšić osvojio Mundijal

Komšićevo obećanje da će on stvoriti „građansku BiH“ u rangu je obećanja da će BiH osvojiti Svjetsko prvenstvo

Komšić: Koliko smo svi redom racionalni kad je sport u pitanju, toliko su mnogi potpuno bezumni kada je politika u pitanju. Predsjedništvo BiH

Piše: Danijal Hadžović

8.11.2022

Zamislite da Ivajlo Petev, kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, izađe pred novinare, bh. javnost i kaže: “BiH će biti prvak svijeta!”

Zamislite da pritom Petev najavi da je otvorio peticiju radi prikupljanja milion potpisa za osvajanje Svjetskog prvenstva u fudbalu. Kakva bi bila vaša reakcija na to? Peteva biste, nesumnjivo, proglasili potpunom budalom koja priča gluposti i daje nebulozna obećanja.

Jer, kako će BiH biti prvak svijeta kad ni približno nema ni igrački kvalitet ni uvjete za to? I na kraju krajeva, čak ni ne učestvuje na Mundijalu. I kakve, pobogu, potpisi imaju veze s osvajanjem Svjetskog prvenstva, kakve su to gluposti?

No, koliko smo svi redom racionalni kad je sport u pitanju, toliko su mnogi potpuno bezumni kada je politika u pitanju. Naime, ovdje obećanje na nivou toga da ćemo biti prvaci svijeta i da ćemo to ostvariti preko potpisa ne samo da nije dočekano kritikom i skepsom nego nailazi na masovno oduševljenje i podršku. I ne samo da nailazi na oduševljenje nego, ako slučajno kažete da nije realno da budemo prvaci svijeta, riskirate da vam zalijepe etiketu izdajnika i plaćenika.

Naime, upravo u rangu obećanja da ćemo biti prvaci svijeta je i Komšićeva politička agenda da će on stvoriti „građansku Bosnu i Hercegovinu“, ako se uzmu u obzir entiteti, domovi naroda, mehanizmi odlučivanja u BiH, ukratko Dejton, kao i činjenica da, ruku na srce, barem 50 posto građana ne bi podržalo takvo rješenje (osvajanje SP u fudbalu ipak zvuči malo realnije).

Pritom Komšić ne pokazuje nikakav plan ni strategiju kako on to tačno namjerava u datim okolnostima doći do građanske BiH. A nije da to glasači i traže od njega. Dovoljno je samo da podvikne „građanska država“, povremeno zaprijeti da će udarati „po prstima i nosu“ i četvrti mandat u Predsjedništvu je siguran. U međuvremenu, uime građanske države, u Vijeću sigurnosti UN-a putem svog ambasadora uspije i stati na stranu Rusije i sasuti drvlje i kamenje na visokog predstavnika i zapadne saveznike koji ga podržavaju.

Na domaćem terenu je pak hrvatsko glasačko tijelo uspio homogenizirati oko HDZ-a i dati mu nikad veću moć, dok s nacionalističkom SDA koalira iskreno i strastveno. Baš onako – građanski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.