KOMENTAR DANA

Posljednja nada

Nova vlast, nove stranke i veterani u njoj sada su na testu, a niko nema vremena ni strpljenja da dugo čeka na konkretne poteze

Predstavnici Osmorke izloženi salvama optužbi i dezinformacijama o sporazumu s HDZ-om. Avaz

Piše: Alen Bajramović

23.11.2022

Dugogodišnji kadrovi SDA još nisu ni ustali sa stolica, a pregovarači iz stranaka koje su se zaklele da s njima neće, već izvjesni budući sudionici u vlasti izloženi su salvama optužbi, pa i dezinformacija o sporazumu s HDZ-om.

Prethodnih osam godina, pa i poslijeratnih 27, kao da se pokušavaju gurnuti u zapećak, a s njima i svi dogovori, truhli kompromisi, afere i trgovine SDA, SNSD-a i HDZ-a, uvijek povezani s ličnim, porodičnim i stranačkim, a nikad za poziciju države i građana. Zbog toga ova zemlja vapi za promjenama, pa barem u obimu u kojem ih je, nakon izbora u oktobru, moguće ostvariti.

Uz brojne afere, bahatost s kojom su građane uvjeravali da im je dobro, pa i besmisleni narativ da bez njih u vlasti nema ni države, teška ekonomska situacija SDA došla je na naplatu. Ovaj put je nekako uspio, ali, ako ostane na dosadašnjem političkom kursu, Milorad Dodik se već na sljedećim izborima može pozdraviti s pozicijama u vlasti.

Bez obzira na pokušaje da se unutar HNS-a sačuva jedinstvo, životni problemi ojačali su opoziciju i u hrvatskom biračkom tijelu koja će vlast bez HDZ-a formirati u Livanjskom kantonu.  

Nova vlast, nove stranke i veterani u njoj sada su na testu, a niko nema vremena ni strpljenja da dugo čeka na konkretne poteze kada je o ekonomskim mjerama i zaštiti najugroženijih riječ. Katastrofalni rezultati koji su nas doveli na evropsko dno po korupciji, siromaštvu i inflaciji, a na vrh Evrope po odlasku stanovnika, stvorili su ambijent u kojem je dovoljno pokazati tek malo volje, znanja i suosjećanja pa da efekti budu vidljivi.

Ako ne shvate razmjere problema i značaj konsenzusa o prioritetima, nastave li se baviti crtanjem novih granica i temama i projektima iz devedesetih, izvjesno je da će zapečatiti i vlastitu sudbinu, zakovati nas na dnu i ugasiti i posljednju nadu da domaći akteri nešto u ovoj zemlji zaista mogu promijeniti.        


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.