KOMENTAR DANA

Najbolje ikada

I pored mnogobrojnih prozivki, skepse koju su iskazivali mnogi, Katar pokazao kako se to radi

Argentinci osvojili Mundijal. AP

Piše: Nermin Demirović

19.12.2022

Završeno je Svjetsko prvenstvo u Kataru, ono kojem su od samog početka pripisivane kontroverze. Od toga kako je Katar dobio organizaciju, preko priče o pravima radnika i na kraju pozivanja na zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Stoji da je tu moglo biti svega, neke stvari vezano za organizaciju i podmićivanje su i dokazane, ali svi oni koji žele biti objektivni moraju priznati jedno – Svjetsko prvenstvo u Kataru je najbolje organizirano ikada.

Kada se podvuče crta, svi sportisti su imali fenomenalne uvjete, od kampova do stadiona na kojima su igrali, navijači iz svih država svijeta su imali komfor na stadionima i bili su sigurni na svakom koraku, a zažmirilo se tu i tamo (i pored strogih zakona u Kataru) na poneku Ivanu Knoll, koja je golišava hodala po stadionima.

Katar je uspio što mnoge druge zemlje organizatori nisu, a to je da među navijače uvede neki drugi pristup, za razliku od ranijih mundijala. Veoma mali broj incidenata se dogodio, a obračuna navijača gotovo da i nije bilo. Možda je i ta katarska zakonska regulativa mnoge huligane odgovorila od dolaska na SP. Na tribinama, oko stadiona i na ulicama vladala je karnevalska atmosfera, a nosile su se različite zastave.

S fudbalskog aspekta, moglo bi se reći i da je Mundijal u zimskom periodu (vjerovatno će se teško ponoviti) ispao pun pogodak. Svi se slažu s tim da su igrači stigli u mnogo boljem stanju nego što je to nakon napornih sezona kada se igra ljeti, a, na zadovoljstvo svih ljubitelja ovog sporta, nije zabilježen veći broj povrijeđenih igrača.

Katar je pokazao koliko se može napraviti i pored svih kontroverzi koje su pratile najveće fudbalsko takmičenje na planeti. Novac je vrlo bitan, a oni ga imaju, ali, ako se ne zna s njim, uzalud je. Katarani su očigledno znali šta žele, a jasno i šta ne žele. Nekima to možda nije godilo, pa je bilo i protesta.

Uglavnom, Katar je, možda za mnoge neočekivano, digao ljestvicu. Tim više što su jedna potpuno nefudbalska nacija, a milione su doveli na stadione i pokazali da su dorasli ovakvoj organizaciji.

Već na narednom SP ponovo će biti ljetni termin. Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo koje će se održati u tri zemlje, a domaćini će biti SAD, Kanada i Meksiko. Novi izazov, ali i prilika za dokazivanje organizatora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.