KOMENTAR DANA

Šta nismo naučili

Nakon što su 2021. poplave uništile sve pred sobom, naša zemlja ponovo se našla nespremna pred istim izazovima

Poplava u Doglodima. Avaz

Piše: Ema Maslo

20.1.2023

Sa svakom jačom i obilnijom kišom raste strah građana širom Bosne i Hercegovine, a poplave u našoj zemlji i ovih dana uvjerile su nas još jednom u moć prirode i nemoć ljudi.

No, jesmo li samo nemoćni ili većinu, naročito nadležne, nije briga. Nakon što su 2021. poplave uništile veliki dio BiH, stotine kuća, proizvodnih pogona, usjeve, naša zemlja ponovo se našla nespremna pred istim izazovima.

Doduše, od 2021. tu i tamo očišćena su korita, urađeni pojedini nasipi, ali prevencija od novih poplava je ostala minimalna, pa je voda još jednom pokazala svoju nadmoć. Građani su se opet našli u vodi, bujice su se izlile i prekrile ceste, oštetile kuće i sve na šta su naišle.

Najgore je u cijeloj priči to što se na greškama ne uči. Ljudima kojima su uništena imanja, domovi, ni nakon skoro dvije godine od tih poplava 2021., nije sanirana šteta, a opet su se našli pred istim izazovima.


Ema Maslo. Avaz

Kataklizmička 2014. trebala je otvoriti oči svima, no godinama nakon toga imamo stalne prijetnje prirode na svakom koraku.

Takvih primjera, nažalost, ima u svim sredinama. Padavina je bilo i bit će, ali građani Bosne i Hercegovine osjećaju se, kao i svaki put do sada, nemoćni i prepušteni sami sebi gledajući dok im voda uništava imovinu.

Priroda ne prašta i zbog toga je neophodno da svi promijene svoj odnos prema njoj, naročito nadležni.

Ukoliko se to ne dogodi, svaka obilnija kiša nosit će u Bosni i Hercegovini sve ono što su njeni građani, oni koji su ostali tu, mukom godinama stvarali.

Dok i oni ne odluče dići ruke od svega i od bh. katastrofe spas potražiti u Njemačkoj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.