LIČNOST DANA

Luka Garza: Utakmica karijere

Bh. centar ostvario lični rekord po broju koševa u NBA ligi

Garza: Postigao 25 poena za 23 i po minute. Twitter

10.2.2023

Iza bh. košarkaša i budućeg reprezentativca naše zemlje Luke Garze je utakmica karijere u NBA ligi.

Briljirao je centar Minesota Timbervulvsa u gostujućoj pobjedi svog tima nad Juta Džezom (118:143), gdje je za 23:30 minuta provedenih na parketu postigao 25 poena, što mu je lični rekord. Usto je upisao tri skoka i tri asistencije.

Garza odlično koristi minutažu u dresu Timbervulvsa ove sezone, gdje je na prosjeku od 7,2 poena, 2,5 skokova i 0,7 asistencija po utakmici.

Luka Garza rođen je 27. decembra 1998. godine u Vašingtonu. Poslije završene srednje škole košarkašku karijeru nastavio je na Ajova univerzitetu, a 2021. proglašen je igračem sezone u NCAA ligi.

Kao 52. pika druge runde NBA drafta iste godine izabrali su ga Detroit Pistonsi, a prošlog ljeta potpisao je dvosmjerni ugovor s Minesota Timbervulvsima, prema kojem ima pravo igrati za njihovu filijalu Ajova Vulvse u razvojnoj G ligi.

Garza je sin bivše bh. košarkašice Šejle Muftić, a unuk legendarnog golmana FK Sarajevo Refika Muftića. Krajem 2021. godine dobio je bh. državljanstvo, ali zbog statusa stranca još nije debitirao za naš državni tim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.