LIČNOST DANA

Husein ef. Kavazović: Jasne poruke

Poziv da dobrota zasja u punom sjaju, da svakodnevne postupke oplemenimo, treba objeručke prihvatiti

Reis Kavazović: Odabrani mjesec. Damir Hajdarbasic / PIXSELL

Alen Bajramovic

23.3.2023

Sa sinoćnjim akšam-namazom nastupio je odabrani mjesec, koji je jednostavnim, svima razumljivim riječima u intervjuu za “Avaz” najavio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Teško se sjetiti da je neko tako simboličnom i preciznom rečenicom opisao ramazan, mjesec koji zaista i jeste “poput kovačkog ognja”, koji “odvaja trohu od rude”, koji iz ljudskog bića treba odvojiti sve loše osobine i postupke, a ostaviti ono dobro, zdravo i plemenito u njemu.

- Nakupi se u nama svega i svačega, pa dobrota ne može da zasja u punom sjaju. Ramazan je poput ženske ruke, svaku stvar vrati na njeno mjesto. On zakuca na naša vrata s ponudama Božije milosti i oprosta. Srca koja te ponude prihvate, a njih je većina, svoje svakodnevne postupke oplemene i onda imamo povod da se nadamo boljem svijetu u kojem živimo - kaže Kavazović, podsjećajući da su blagodati ramazana jednake prema svima, i prema džematliji u nekom dalekom džematu, i prema reisu-l-ulemi.

S prvim danom ramazana sve ostalo, pa i Kavazovićeve jasne stavove o političkim pitanjima - o kojima političari iz Sarajeva nedovoljno ili nedovoljno jasno progovaraju - treba ostaviti po strani. Poziv da dobrota zasja u punom sjaju, da svakodnevne postupke oplemenimo, treba objeručke prihvatiti. Da svi skupa, slijedeći njegovu poruku, doprinesemo da troha i trohe svake vrste od nas samih i u državi u kojoj živimo zaista otpadnu od rude.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.