KOMENTAR DANA

Titula Izetbegović

Sebiji je, očigledno, još samo to „zvanje“ legitimno

Sebija Izetbegović. Printscreen

Piše: Ema Maslo

31.3.2023

Nemojte me zvati gospođom, oslovljavajte me titulom, ja sam doktorica Izetbegović, odgovorila je svojevremeno Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i supruga predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića, odgovarajući na novinarska pitanja.

Kako je vrijeme pokazalo, i oslovljavat će se titulom - titulo Izetbegović. Jer, Sebiji je, očigledno, još samo to „zvanje“ legitimno.

Većinom glasova Senat Univerziteta u Sarajevu u srijedu je donio odluku da joj se oduzme zvanje redovne profesorice na dva fakulteta - Medicinskom i Fakultetu zdravstvenih nauka. Logičan je to slijed, kako je pojasnio i rektor UNSA-e Rifat Škrijelj, nakon što je Sebiji oduzeta titula magistra nauka jer ne postoje dokazi da je legalno završila ovaj dio školovanja.


Ema Maslo. Avaz

Sljedeće što je na redu je doktorat koji provjerava inspekcija jer ga nije mogla upisati niti završiti ako nije po procedurama uradila magistarski. I dok inspektori slažu nepotpunu dokumentaciju o njenom „akademskom putu“, dotad principijelna Sebija - ili Seka, kako joj tepaju najbliži, i dalje tvrdi da je njena akademska karijera neupitna te da će tužiti sve one koji tvrde ili dokazuju drugačije.

A stvar je očita - dinastija je izgubila sve što je mogla izgubiti, a ovo napaćeno društvo ostalo je da grca u mulju naslijeđa i sistema vrijednosti u kojem su nas liječili ljekari bez diploma, u kojem su kućni prijatelji, opet bez diploma, postajali direktori najvažnijih institucija, a one državne korištene su kao produžena ruka jedne porodice koja je godinama radila šta je htjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.