KOMENTAR DANA

Snaga vjere

Podijelimo radost s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Darujmo im lijepu riječ, ako nemamo ništa drugo

I ovogodišnji Bajram dočekujemo u ozračju nemira, ratova, inflacije. Printscreen

Piše: Ema Maslo

20.4.2023

Nakon ramazana, mjeseca posta, oprosta i bogobojaznosti, vjernici dočekuju najveći islamski blagdan. Bajram je prilika za najveću radost, ali i prigoda da se u Bosni i Hercegovini zapitamo ko smo, šta smo i kakvi smo, jesmo li mogli biti bolji...

Živimo u uvjetima ozbiljne globalne krize. I ovogodišnji Bajram dočekujemo u ozračju nemira, ratova, inflacije. I ovaj blagdan veliki broj vjernika uz minimalna sredstva preživljava svakodnevicu u našoj zemlji, mnogi Bosanci i Hercegovci su rasuti po svijetu, željni svog doma i kućnog ognjišta. Rijetki su oni kojima je plaća nakon mukotrpnog rada dovoljna da bez brige sastave početak i kraj mjeseca, koji djeci bez dizanja kredita mogu osigurati bezbrižne odlaske na ekskurzije, maturske večeri. Dinastijske veze krojile su nam sudbine decenijama, kriminal i korupcija odavno su se uvukli u sve pore društva i guše nas.

Tako svaki musliman zna da se u islamu posebno cijene oni koji su darežljivi, koji pomažu drugima, naročito ljudima u stanju potrebe, starima, bolesnima, jetimima.

Pa otkud onda to da sve više starijih srećemo pokraj kontejnera, siromašne djece koja prosi? Gdje su tu briga i milosrđe i nas i države?

Sve to su ispiti naše savjesti, morala, vjere, ali i zajedničke sudbine.

Je li mogla ovo biti bolja zemlja da smo bili malo mudriji? Jeste. Zato dočekajmo ovaj Bajram osokoljeni snagom vjere, nade, ljubavi. Podijelimo radost s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Darujmo im lijepu riječ, ako nemamo ništa drugo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.