KOMENTAR DANA

Istinski prijatelj

Preletom američkih bombardera iznad Sarajeva raspršile su se sve dileme

Prelet bombardera. N. Šaljić / Avaz

Meliha Smajkic

31.5.2023

Dva B-1B Lancer bombardera Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izvršila su jučer niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH kao znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Nema sumnje da je prelet američkih bombardera izraz snažne podrške SAD našoj državi. Ocijenio je to i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, istakavši da su SAD dokazani prijatelj naše države koji u kontinuitetu pruža podršku njenoj stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku.

Ovaj događaj ukazuje i na značaj prijateljskih odnosa SAD i BiH u vremenima kada je sve izraženije antidejtonsko djelovanje i kada destabilizacijski pokušaji u BiH, ali i u regionu postaju intenzivniji.

- Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu - riječi su generala Džejmsa Hekera (James Hecker), pripadnika Zračnih snaga SAD i komandanta američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza.

Meliha Smajkić. Avaz

Tako su se preletom američkih bombardera iznad Sarajeva raspršile sve dileme oko toga ko je istinski prijatelj BiH i njenim građanima.

S druge strane, to što političkom vrhu RS preleti američkih letjelica nisu dobro sjeli, pogotovo predsjedniku manjeg bh. entiteta Miloradu Dodiku, koji je ocijenio kako je to klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritisaka, potpuno je neosnovano.

Dodik je, zapravo, taj koji svjesno obmanjuje javnost i samo plaši srpski narod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.