LIČNOST DANA

Fata Orlović: Ispunjenje sna

Na hadž je otišla zajedno s kćerkom Zlatkom, a kazala je kako bi svakome preporučila da posjete sveta mjesta u Medini i Meki

Orlović: Čekala 25 godina. Printscreen

19.6.2023

Nana Fata Orlović iz Konjević-Polja ostvarila je svoj dugogodišnji san odlaskom na hadž. Kako je kazala, niko sretniji od nje na svijetu sada nema. Nana Fata je 25 godina čekala da obavi ovu petu islamsku dužnost.

Na hadž je otišla zajedno s kćerkom Zlatkom, a kazala je kako bi svakome preporučila da posjete sveta mjesta u Medini i Meki.

- Dobro sam, hvala Bogu, fino mi je. Doktori me redovno obilaze, fino se osjećam. Nisam baš mislila da će mi ovako lijepo biti i da će sve ići po planu. Ništa mi apsolutno nije neobično ovdje, jer ima mnogo našeg naroda. Sve neka ide po Allahovom planu. Ko god može, ja mu preporučujem da dođe ovdje i da vidi ovu ljepotu. Ja sam ovo željela 25 godina i dočekala sam, napokon - rekla je nana Fata za MINA-u.

Nana Fata rođena je 6. avgusta 1942. godine i poznata je po pravnoj borbi s vlastima RS otkako se vratila u svoju kuću u bh. selu Konjević-Polje blizu Bratunca, pet godina po okončanju rata u BiH.

Nana Fata je pri povratku u svoju kuću zatekla bespravno izgrađenu pravoslavnu crkvu na svom imanju. Otad je vodila pravnu bitku kako bi crkvu sklonila sa svog posjeda, koja je bila itekako medijski popraćena. Presuda je izvršena 6. juna 2021., kada je crkva uklonjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.