KOMENTAR DANA

Dodik ide u hajduke

U slučaju Dodika nije izvjesno koliko iskreno voli Republiku Srpsku, ali sebe i svoju djecu voli nesumnjivo

Milorad Dodik. N. Šaljić

Danijal Hadzovic

1.7.2023

I dok Dodik vrši najnoviji udar na ustavni poredak kroz donošenje zakona da odluke Ustavnog suda više ne važe na teritoriji RS, ne bi bilo zgoreg priupitati: a šta je s istragama protiv Milorada Dodika? Ili, možda još bolje, je li strah od tih istraga razlog što Dodik pravi cijelu ovu frku i proizvodi novi haos u zemlji? I je li možda upravo zbog njih toliko kivan na sud i pravosudne institucije u ovoj zemlji?

Još u decembru 2021. godine Tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dodika i još 12 osoba zbog krivičnog djela napad na ustavni poredak BiH, a zbog priprema seta zakona za otimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Protiv Dodika se vodi istraga i za kupovinu vile u Beogradu u predmetu “Pavlović banka”, povodom čega je Dodik već saslušan u Tužilaštvu BiH.

Danijal Hadžović. Avaz

Ipak, navedeni slučajevi bi mogli biti samo vrh ledenog brijega. Naime, u kuloarima se već dugo spominje da bi, nakon istraga u vezi sa Sky aplikacijom i mnoštva hapšenja u Federaciji BiH koja su uključivala i bivše visoke političke zvaničnike, lavina istraga za teški kriminal mogla biti prebačena u RS, ali u konačnici voditi i do samog Dodika, kao i njegovih članova porodice, u prvom redu sina Igora, koji se veže za mnoge sumnjive poslove.

I šta ako je Dodikov pokušaj „otcjepljenja“ od države BiH i njenih institucija zapravo u prvom redu spašavanje vlastite kože, tj. pokušaj da preko uvođenja pravnog haosa i političke hajdučije samog sebe sačuva od države i krivičnog procesuiranja?

U slučaju Dodika nije izvjesno koliko iskreno voli Republiku Srpsku, ali sebe i svoju djecu voli nesumnjivo. I nemojte ni sumnjati da će u cilju svog i njihovog spašavanja biti spreman na apsolutno sve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.