LIČNOST DANA

Mohamed Salah: Neustrašivi Faraon

Postao najbolji strijelac Egipta u historiji kvalifikacija

Salah: Poker protiv Džibutija. Platforma X

17.11.2023

Fudbaleri Egipta su na najbolji mogući način otvorili kvalifikacije za Mundijal 2026. jer su pobijedili Džibuti sa 6:0, a prvo ime meča bio je - ko drugi nego Mohamed Salah.

Čudesni Salah dao je četiri gola i tako postao najbolji strijelac Egipta u historiji kvalifikacija s 15 pogodaka i tako je prestigao imenjaka Aboutriku (14).

I ovo je samo niz sjajnih rekorda koje je porušila zvijezda Liverpula. Nedavno je srušio rekord legendarnog Francuza Tjerija Anrija (Thierry Henry). Naime, golom protiv Tuluza je došao do 43. pogotka za Liverpul u evropskim takmičenjima i tako je postao najbolji strijelac nekog engleskog kluba u Evropi.

Osim toga, Salah je nedavno postao prvi fudbaler u Premijer ligi koji je učestvovao u golovima na 30 i više utakmica (19 golova i 12 asistencija). Od marta ove godine je i najbolji strijelac slavnih „Redsa“ u Premijer ligi svih vremena (147).

I nije samo veliki fudbaler, Salah je i veliki čovjek. Koristi svoju popularnost kako bi potaknuo na prekid vatre u Gazi, a najavio je i velike donacije tamošnjem stanovništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.