KOMENTAR DANA

Nema boljeg života

Ako vlasti ne budu radile svoj posao, građanima preostaje samo da isključe frižidere

Inflacija pravi probleme građanima. Facebook

Meliha Smajkic

30.11.2023

Dok burnih dešavanja na bh. političkoj sceni ne manjka, a vrijeme se troši na razne obračune, svađe i prepucavanja, dotle boljeg života za građane nema pa nema.

Statističari su izračunali da je godišnja inflacija usporila na 2,1 posto zahvaljujući padu cijena energenata i prijevoza. Jasno, kada je riječ o cijenama, tu i dalje prednjači osnovno, a to je hrana. Ipak, potrošačke cijene u oktobru su bile više za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na mjesec ranije zabilježen je čak i blagi pad cijena hrane za 0,1 posto.

Kada se zna, kako je to obznanjeno, da je postignut finalni dogovor u vezi s akcijom „Zaključane cijene“, kojom se veliki trgovački lanci obavezuju da će sniziti i “zaključati” cijene za više od 40 proizvoda, onda se može reći da je uz usporavanje inflacije to i svojevrsno ohrabrenje.

Međutim, kako to obično biva, u pozadini uvijek postoji neki okidač koji bi mogao izazvati novi val poskupljenja.

Tako je sve izglednije da se ponavlja scenarij iz 2021. godine, kada se povećanjem cijena električne energije žele riješiti nagomilani dugovi „Elektroprivrede BiH“. Ta odluka o rastu cijena struje u Federaciji BiH već je u pripremi, a prebacivanje tih troškova na privredu neminovno će se odraziti na građane cijele BiH, jer su, prema riječima stručnjaka, sva tri elektroprivredna preduzeća u dubiozama.

Uzalud je onda to što inflacija usporava i što se kreiraju razne akcije, činjenica je da se sve i dalje vrti u začaranom krugu. Jer, ako se nečije neznanje, nerad, javašluk, a, moguće, i kriminalne radnje budu prelijevali na građane i ako vlasti ne budu radile svoj dio posla, neće im preostati ništa drugo osim da isključe frižidere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.