LIČNOST SEDMICE

Lana Pudar: Bosna je ponosna

Mostarka briljira ove godine, a formu je potvrdila i u Rumuniji

Pudar: Novi uspjeh. AP

10.12.2023

Lana Pudar je ove sedmice još jednom pokazala zašto je najveća nada za Bosnu i Hercegovinu i osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Najbolja bh. plivačica osvojila je bronzanu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u plivanju u malim bazenima u rumunskom Otopeniju. Lana postavlja nove rekorde iz prvenstva u prvenstvo. Tako je ovaj put postavila evropski juniorski rekord u disciplini 200 metara delfin.

Nedovoljno pažnje

Maestralnoj Mostarki se u posljednje vrijeme počelo pomagati, ali ni približno onoliko koliko ona, ustvari, zaslužuje. Imati šansu za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama, za jednu zemlju poput Bosne i Hercegovine, bila je misaona imenica u prošlosti. Lana nam je to omogućila, a sve to sa samo 17 godina.

Moramo biti svjesni da nije ni blizu svog vrhunca, a mnogi i strepe kad se to desi. Zar je moguće da ova djevojka može biti bolja? Pa ona se već ubraja u kremu plivanja, kako da poboljša svoje dosadašnje rezultate? Međutim, to je moguće. Ako ne vjerujete riječima, vjerujte njenim djelima. Svako novo takmičenje shvata ozbiljno, a konkurenciji ne daje ni promil šanse da naprave iznenađenje.

Godina iz snova

I nije nastup u Rumuniji Lanin prvi sjajan ove godine, nego jedan od mnogih. Ove godine je već osvojila brojne medalje.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu je pokazala da je miljama ispred rivalki svog godišta, pa je kući otišla sa zlatima iz svih disciplina u kojima se takmičila – 50, 100 i 200 metara delfin. Potvrdila je to sjajnim nastupima i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu, gdje je osvojila dvije zlatne i srebrenu medalju.

A ako to nije bilo dovoljno, osvojila je i bronzu u svojoj najboljoj disciplini, 200 metara delfin, na Svjetskom kupu u Berlinu. Malo li je za 17-godišnjakinju...

Draga Lana, cijela Bosna i Hercegovina, čak i oni koji neće da priznaju, ponosna je na sve tvoje dosadašnje uspjehe i spremna da te bodri u svakom sljedećem nastupu.

Rođena za rekorde

Lana Pudar je rođena 19. januara 2006. Osvojila je zlato u utrci na 200 metara delfin i bronzanu medalju na 100 metara delfin na Evropskom prvenstvu 2022. godine, bronzanu medalju na 200 metara delfin za žene na FINA Svjetskom prvenstvu u plivanju 2021., a nastupila je na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. Državna je rekorderka u svih šest disciplina delfin i rekorderka Mediteranskih igara u disciplini 100 metara delfin.

Lana je kćerka Velibora Pudara, nekadašnjeg nogometnog golmana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.