KOMENTAR DANA

Evropska unija ili ništa

Ovo je historijska prilika i historijski trenutak da se uskoči u evropski voz i nikad većom brzinom krene ka Briselu

Lideri zemalja zapadnog Balkana na Samitu. EU

Danijal Hadzovic

15.12.2023

U Briselu se održava samit na kojem učestvuju lideri Evropske unije i zapadnog Balkana, a u srijedu su usvojili deklaraciju o pridruživanju i uspjehu reformi u zemljama zapadnog Balkana.

Isti dan u Evropskom parlamentu usvojena je rezolucija u kojoj su pozvali Evropsko vijeće da otvori pregovore s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji.

Sve ovo otvara pitanje da li će sile Evropske unije ponovo progledati našoj zemlji kroz prste i omogućiti joj početak pregovora.

Čisto da ne bude zabune, to nismo zaslužili. Naime, prošlo je više od četiri godine kako je naša zemlja dobila 14 prioriteta koje je trebalo ispuniti na putu ka članstvu u EU. Ispunjavanje tih uvjeta ne treba Evropskoj uniji, nego treba građanima ove zemlje, jer njihovo ispunjavanje garantira nezavisno pravosuđe, transparentnije institucije, efikasniju javnu upravu itd.

No, za sve vrijeme, bh. vlasti u potpunosti su ispunile samo dva prioriteta. Nažalost, ni samo društvo, uključujući medije, nije vršilo značajniji pritisak da se krene u ispunjavanje uvjeta, zabavljeno nekim površnim svakodnevnim temama.

Danijal Hadžović. Avaz

Ipak, agresija na Ukrajinu upalila je crvene lampice u Briselu i dala do znanja evropskim liderima da, ma koliko zapadni Balkan bio korumpiran i zaostajao za evropskim okruženjem, ako ga oni ne uzmu sebi, Rusija će, a uz nju, moguće, i Kina, pa i Turska.

To znači daleko veći angažman EU oko regiona i naše zemlje, uključujući i malo gledanje kroz prste na stvari koje nisu po evropskoj mjeri. Stoga nije pogrešno reći da je ovo historijska prilika i historijski trenutak da se uskoči u evropski voz i nikad većom brzinom krene ka Briselu.

No, pitanje je koliko pojedini domaći vlastodršci zaista žele pripadati krugu zemalja u kojima postoje red i zakon i gdje se za kriminal mora odgovarati. Stoga je na nama da se konačno posvetimo najvažnijoj temi u novijoj historiji BiH i bezuvjetno tražimo jedinu svijetlu budućnost za našu zemlju: Evropsku uniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.