KOMENTAR DANA

Prave se mrtvi

Ignoriranje problema zagađenja zraka, koje traje već godinama, dokaz je nebrige i nesposobnosti i najgori je mogući izbor vlasti

Sarajevo: Stanovnici se guše u smogu. Facebook

Alen Bajramovic

21.12.2023

Šal, marama ili maska jedine su mjere na raspolaganju građanima Sarajeva kako bi se pokušali zaštititi od čestica različitog kalibra, teških metala i otrova koje ovih dana lebde u zraku. Vlasti su prespavale noć u kojoj je indeks kvaliteta zraka alarmirao da udišemo ne više vrlo nezdrav i za hronične bolesnike rizičan već zrak opasan po zdravlje svih stanovnika!

Dočekavši jutarnji povjetarac, nadležni su hibernirali i veći dio dana tokom kojeg su zdravstveni stručnjaci, ekološka udruženja, pojedinci svjesni posljedica, pozivali da se nešto poduzme. Čekati vjetar, najavljenu kišu i praviti se mrtav dok opasnost ne mine, bila je očigledno najlakša i najbolja opcija.

Nije ovo zagađenje decembarski snijeg, pa da nekog iznenadi. Već mjesecima se najavljuje da će prizori sa sarajevskih ulica podsjećati na epizodu iz popularne serije „Nadrealisti“, pa su i institucije i službe koje bi trebale biti uključene u realizaciju plana interventnih mjera morale biti spremnije.

Pogoršanje se moglo naslutiti još s poskupljenjem plina i grozničavom potragom većine građana za energentima koje će platiti manje. Ugalj i ko zna šta još u pećima, uz 160.000 sarajevskih i ko zna koliko vozila u gostima, ubitačna su kombinacija koja je u odgovarajućim vremenskim uvjetima, prema pojednostavljenom pojašnjenju stručnjaka, stvorila koktel otrova koje udišemo.

Ni mjere nisu nepoznanica, koliko god njihova primjena izmijenjenim planom Vlade KS bila zakomplicirana. Zabrana saobraćaja za motorna vozila starije generacije motora, subvencioniranje troškova grijanja na plin, a dugoročno i sistema grijanja na ekološki prihvatljive energente i povećanje energetske efikasnosti objekata, neke su od njih. Ignoriranje problema zagađenja zraka, koje traje već godinama, dokaz je nebrige i nesposobnosti i najgori je mogući izbor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.