LIČNOST DANA

Srđan Amidžić: Sve rečeno

Ne postoji bolje ni ekonomskim neznalicama jasnije upozorenje on onog koje je uputio državni ministar

Amidžić: Novac stoji, država se zadužuje. Fena

Alen Bajramovic

27.12.2023

Na kraju još jedne godine BiH se ponaša poput neodgovornog domaćina, sa slabim znanjem iz matematike, koji, pored punih sehare i slamarice, novac traži od banaka, sretan što će pozajmljeno vratiti s kamatama, dok će njegovu ušteđevinu nagristi vlaga i miševi.

Ne postoji bolji ni ekonomskim neznalicama jasniji prijevod upozorenja on onog koje je i kolegama u vlasti i građanima uputio državni ministar finansija Srđan Amidžić. 

Nedavno je potpisao sporazum sa EBRD-om o 110 miliona eura vrijednom kreditu za dionicu autoputa kod Mostara, dok na računu, zbog izostanka dogovora o načinu i procentu raspodjele, stoji 250 miliona KM koji se mogu utrošiti isključivo za gradnju cesta i autocesta.

Osim sredstava za puteve, BiH trenutno raspolaže s još više od pola milijarde maraka s kojima ne zna šta će.

Na stranu političke stranke, pa i Amidžićeva, na stranu njihove želje i metode kako doći do viših procenata i iznosa kojima bi popunili propuh u budžetu. 

Zbog dvostruke štete ova tema zaslužuje novi sastanak i konačno rješenje, jer, osim što ćemo plaćati rate novih kredita, sredstva građana koja zbog inflacije imamo gube na svojoj vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.