LIČNOST DANA

Rafael Nadal: Povratak "kralja zemlje"

Vratio se nakon najteže godine u životu i došao do 1069. pobjede

Nadal: Imao problema s povredom kuka. AP

3.1.2024

Španski teniser i jedan od najboljih svih vremena Rafael Nadal vratio se na terene poslije skoro godinu pauze zbog povrede kuka. Nadal je u svom velikom povratku savladao Dominika Tima (Dominic Thiem) rezultatom 2:0 (7:5, 6:1).

Pokazao je Španac da nije „zahrđao“. Za trijumf nad nekada velikom teniskom nadom bilo mu je potrebno samo sat i 29 minuta. Publika u Brizbejnu ga je s oduševljenjem dočekala, a Nadal kao da nikada nije bio na pauzi.

Iako je iza njega najteža godina u životu, pokazao je da je jači od silnih povreda i ponovo oduševio sve svoje fanove.

- Ovo je moj prvi meč, nešto na što svi mogu biti ponosni, moj tim, porodica, koja me je podržavala svaki dan proteklih godinu, i ja - rekao je 37-godišnji Nadal.

Trijumf nad Timom bio je 1069. u veličanstvenoj karijeri Rafe Nadala, koji je tako prestigao Ivana Lendla po broju pobjeda u singl karijeri. Ispred Nadala su samo trojica – Džimi Konors (Jimmy Connors) sa 1.274, Rodžer Federer (Roger) sa 1.251 i Novak Đoković sa 1.088.

Ima i 22 Gren slem titule. Teško je očekivati da stigne Đokovića, koji ima dvije više, ali bilo je lijepo vidjeti Nadala na terenu. „Kralj šljake“ se vratio, a na ljubiteljima tenisa je da uživaju dok traje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.