KOMENTAR DANA

Nakaradno slavlje

Svoj doprinos za vrhunac današnje proslave dat će i opskurni Baja Mali Knindža

Sa prošlogodišnje parade. Facebook

Piše: Ema Maslo

9.1.2024

I danas će biti održana sramna parada za 9. januar, neustavni dan Republike Srpske koji mnoge građane Bosne i Hercegovine podsjeća na početak najkrvavijih dešavanja tokom kojih će kasnije biti izvršeni brojni ratni zločini i genocid.

Iako je Ustavni sud BiH još davno presudio da je ovaj praznik nelegalan i neustavan, to Milorada Dodika, u jeku njegove secesionističke retorike, ali i poziciju i tzv. opoziciju u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ne sprečava da obilježavaju ovaj dan. I visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) upozorio je vlast RS da će biti suočeni s posljedicama, ipak, proslave će biti.

Entitetski policajci koračat će u vojnim uniformama praćeni zvucima krkanske muzike, a svoj doprinos za vrhunac proslave dat će i opskurni Baja Mali Knindža.

Očekuje se, naravno, reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine, naročito nakon Dodikovih prijetnji da, „ako Tužilaštvo proba da reaguje na 9. januar, zabranit ćemo i njihovo djelovanje na prostoru RS“.

Očekuje se, na kraju krajeva, reakcija svih, i domaćih i stranaca koji se nešto pitaju u BiH, da sve dodike i slične sankcioniraju za kršenje Ustava, da im onemoguće da i u narednom periodu budu apsolutno iznad zakona i poretka.

Jer, osim što su proizveli i proizvode katastrofu svake vrste, isti ti nemaju skoro nikakvu drugu vezu s državom BiH, s narodom koji će, konkretno, svojim parama platiti ovaj današnji općepolitički cirkus u Banjoj Luci. U međuvremenu, dok razni dodici sakupljaju nekretnine van zemlje, sve više bh. porodica, naročito iz osiromašene RS, sakuplja svoje potomke, također van BiH.

I šta nakon što prođe ovaj blentavi nacionalistički performans? Ništa, baš ništa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.