U SPORTSKOJ DVORANI BORIK

U Banjoj Luci održana svečana akademija povodom neustavnog Dana RS

Neka živi RS, neka živi Srbija, neka živi srpski narod. Živio 9. januar, živjela naša sloboda - poručio je Dodik

Dodik: Mi hoćemo svoju državu. Srna

H. J. I.

8.1.2023

U Banjoj Luci u sportskoj dvorani Borik danas je održava svečana akademija povodom neustavnog Dana RS. Akademiji su prisustvovali najviši zvanični RS, Srbije ali i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov. 

Tokom svečanog programa, na bini su se smjenjivali govornici, glumci i muzičari Narodnog pozorišta RS. Među glumcima koji su govorili našao se i srbijanski glumac Vuk Kostić.

Na akademiji se obratio predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, a osim njega prisustvovali su ministar policije Bratislav Gašić, ministar vojske Milan Mojsilović te drugi članovi srbijanske vlade.


Prisutnima se obratio predsjednik RS Milorad Dodik.

- Mi hoćemo svoju državu. Zašto ne možemo da kažemo da hoćemo svoju državu. Neka živi RS, neka živi Srbija, neka živi srpski narod. Živio 9. januar, živjela naša sloboda - poručio je Dodik. On je pozvao na ujedinjenje RS sa Srbijom, ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna podrška Srba s obje strane Drine, a na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

- Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod - kazao je Dodik, dodajući kako je došlo vrijeme u kojem se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada sprječavala. 


U programu su Hrvati proglašeni "pokatoličenim Srbima", a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman okvalificiran je kao nasljednik Ante Pavelića. Dodik je u svom govoru kazao kako žali što već 1918. godine nije stvorena velika Srbija, opisavši dvije Jugoslavije velikim protusrpskim prevarama.

Kazao je kako je bio potpuno opravdan pokušaj srpskih političara s početka 1992. godine da na teritoriju BiH uspostave RS kao nezavisnu državu. Nije izrijekom spomenuo ni jedno ime, no kazao je kako je ponosan na generaciju političara koji su stvorili RS te su zbog toga pristali biti mučenicima koji sada "leže po kazamatima".

Akademiji je prisustvovala i Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.