KOMENTAR DANA

Agonija s cijenama

Poskupljenje plina ponovo aktuelno, a veliko je pitanje šta će biti s cijenama goriva

Činjenice pokazuju da je kupovna moć građana opala. CBBIH

Meliha Smajkic

13.1.2024

Dok se inflacija lagano ispuhuje, građani BiH i dalje su suočeni s nenormalno visokim cijenama. Kao svojevrsnu utjehu, vlasti su im ponudile „zaključane cijene“. Tu akciju jedni kude, drugi hvale, a stručnjaci sumnjaju u njene efekte.

Iako je cijena potrošačke korpe u proteklom mjesecu bila nešto niža u odnosu na novembar, prosječna plaća isplaćena u FBiH jedva da mrda. Cijelih pet KM je bila viša nego mjesec ranije. A u borbi za više plaće sindikati su za sada bezuspješni.

Činjenice pokazuju da je kupovna moć građana opala. Prema podacima Porezne uprave FBiH, u najrastrošnijem mjesecu decembru 2023. zabilježen je manji promet nego u isto vrijeme godinu prije. Za jedne koji su se nadali rekordnoj potrošnji bilo je to iznenađenje, za druge, one koji pomno prate ekonomske tokove i kretanja, baš i ne. Novčanici građana su sve tanji, a i sve je više onih koji su ovdašnje adrese zamijenili slovenskim, austrijskim, njemačkim, bjelosvjetskim.

Neka bolja vremena, kada cijene nisu izazivale šok za šokom, ostat će, izgleda, samo kao sjećanje.

Tako je poskupljenje plina ponovo aktuelno nakon novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevogasa“ iz Istočnog Sarajeva kojim je za naredne tri godine definirana nova cijena transporta, a veliko je pitanje šta će biti s gorivom. Pad cijena goriva sada je ponovo pod upitnikom.

Nakon što su SAD i Velika Britanija zbog napada pobunjeničke grupe Huta na teretne brodove u Crvenom moru provele velike zračne udare na ciljeve u Jemenu cijene nafte su već u petak porasle za četiri posto, a rastu i cijene zlata. Logično, raste i zabrinutost građana od mogućeg novog cjenovnog udara. Agoniji s cijenama, čini se, nema kraja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.