KOMENTAR DANA

Putinove igre 2

Sve što smo napisali prije dvije godine, četiri dana pred početak brutalne ruske agresije i danas

Dodik i Putin. Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Miralem  Aščić

24.2.2024

Situacija u vezi s Ukrajinom morala bi biti jasan signal Americi da obrati pažnju na Bosnu i Hercegovinu i ozbiljnije secesionističke poruke Milorada Dodika, kojeg Rusija bezdušno podržava.

Ovu rečenicu, u istoj ovoj rubrici, objavili smo 16. februara 2022. godine, četiri dana pred početak brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

I zbog ove rečenice i teksta „Avaz“ i potpisnik ovih redova postali su meta napada Ruske ambasade u BiH, gdje nam je poručeno: „I ako ćemo biti prisiljeni da odgovorimo udarcem na provokacije cinika, licemjera i manipulatora, to će biti udarac iz dubine ruske duše.“

I dvije godine kasnije, na godišnjicu napada na Ukrajinu, ništa se nije promijenilo. Agresija i dalje traje, Putinove igre se nastavljaju, Ruska ambasada prijeti kome stigne, a podrška Rusije Republici Srpskoj je neupitna.

To potvrđuje i sastanak Milorada Dodika s ruskim diktatorom u Moskvi. I poruke iste, Rusija je snažno uz RS u mjesecu kada su svi digli ruke od agresora i kada im Evropa uvodi nove sankcije zbog tlačenja ukrajinskih civila.

Ali Putinove igre br. 2 i dalje su na snazi. Opasne poruke i teze da nas Amerika uvlači u NATO već su viđen scenarij. I očekivan i providan. Dodik po svome, a Putinu je potreban remetilački faktor na zapadnom Balkanu, kada mu sve više leđa okreću i Srbija i Aleksandar Vučić, a samo poletni Dodik trči u zagrljaj.

I danas, dvije godine kasnije, ostajemo pri tezi koju smo napisali – treba biti na oprezu, s Rusima se, tvrde stručnjaci, nikad ne zna!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.