KOMENTAR DANA

Faktura potrošačima

Planom poslovanja EPBiH predviđeno je poskupljenje struje

Nova izdvajanja očekuju građane. Facebook

Alen Bajramovic

16.3.2024

Podijeljene su, privatizirane i uništene nekada velike bosanskohercegovačke kompanije čije je tržište bilo cijeli svijet, nema više proizvođača automobila, aviona i helikoptera, pa danas i obična ručna kolica ili popularne i nezamjenjive radničke „civare“ moramo uvoziti, uništen je i dobar dio namjenske industrije, sve što se našlo na udaru stranačkog upravljanja, zapošljavanja i pustošenja, a na red je, čini se, došlo i preduzeće kojem je malo ko mogao prognozirati ovakvu sudbinu.

S oko 6 miliona dobiti na kraju 2022. godine „Elektroprivreda BiH“ je prošlu godinu završila s rekordnim gubicima većim od 140 miliona KM. Obrazloženja da su uzroci smanjenje proizvodnje uglja, ispadi na termoblokovima, neplanirani zastoji na hidroelektranama, pad proizvodnje i izvoza struje i ko zna šta još, samo su dio priznanja da je malo koji segment uopće funkcionirao.

S druge strane, indikativno je da su i u godini svih zastoja, ispada, padova i rekordnih gubitaka troškovi plaća uposlenih sa 185,8 narasli na više od 193 miliona maraka.

Potrošača struje u FBiH, posebno urednog platišu, ne zanima zašto nije bilo viškova za izvoz, je li padala kiša i zašto termoblokovi „ispadaju“, već za novac koji izdvaja očekuje da ima urednu isporuku. Očekuje, s pravom, i da, nakon što je „iskihao“ i svjetsku inflaciju, i poremećaje na tržištu, i cijene goriva, i plina, i ratove Rusa, i Husa, u državi kojoj je Bog dao i rijeke, i ugalj, a građani prije 60-70 godina napravili hidrocentrale i termoelektrane, barem struju plaća po relativno povoljnoj cijeni.

Međutim, Planom poslovanja EPBiH polovinom godine predviđeno je poskupljenje, iako se detalji o modelu i kategoriji potrošača koja će se naći na udaru još bojažljivo pripremaju. Gubitke neko mora platiti, a ko drugi do onaj ko će već nakon prvog neplaćenog računa ostati u mraku, dok uprave i direktori dolaze i odlaze bez odgovornosti za ostvarene rezultate. Nema ni najave detaljnije analize pogrešnih odluka iz proteklih decenija što su ovoj kompaniji, koja mora ostati garant energetske stabilnosti BiH, stavile omču oko vrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.