KOMENTAR DANA

Bisera kod mentora

Danas, kada je duboka država ostala bez formalne države, ona se više i ne libi javno demonstrirati ko su joj politički pokrovitelji

Bisera Turković tokom posjete Iranu. Ministarstvo vanjskih poslova Irana

Danijal Hadzovic

4.6.2024

Bivša (inšallah) ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ponovo je otrčala u Iran, gdje je izrazila saučešće vršiocu dužnosti ministra vanjskih poslova Irana, a prisustvovala je i komemoraciji sa suprugom, sinom i kćerkom ministra Hosaina Amira Abdolahijana (Abdollahian), koji je stradao u helikopterskoj nesreći zajedno s predsjednikom Irana.

Ovo još jednom potvrđuje duboke veze Turković s iranskim režimom, ali i same dinastije Izetbegović, s obzirom na to da je Turković postavljena direktno od bračnog para i važi za jednog od njihovih najpovjerljivijih kadrova.

Govori mnogo toga i o iranskom režimu, kojem ne treba BiH kao država, njima trebaju „njihovi ljudi“ unutar te države.

I dok se može špekulirati o tome koliko u BiH ima države, nema sumnje da u njoj ima duboke države.

Još od prvog dana kada je mladomuslimanska klika preko SDA došla na vlast 1990., njihovo obnašanje moći je zapravo polujavno, gdje institucije i funkcije djeluju samo pro forma, a stvarna moć leži u internim krugovima, personalnim vezama i na zatvorenim minderima, gdje se donose stvarne odluke.

Mentori i uzori su daleko izvan granica Bosne i Hercegovine, a cilj je od početka ograditi komad teritorije u Evropi koji će biti pod islamskom kontrolom. Država BiH i njene institucije su samo sredstvo za ostvarivanje tih interesa.

Odnose s iranskim režimom, u kojem se djevojke nasmrt prebijaju zbog „nepropisno pokrivene kose“ i koji je u sukobu s cijelim Zapadom, duboka država nekoć je, dok je kontrolirala institucije, mogla „pakovati“ u formalne diplomatske aktivnosti, iako je to i tada bilo suludo za zemlju koja teži biti punopravan član euroatlantskog svijeta.

Danas, kada je duboka država dobrim dijelom ostala bez formalne države, ona se više i ne libi javno demonstrirati ko su joj politički pokrovitelji i koje civilizacijske vrijednosti slijede, uz jasnu poruku „uz nas su“.

A znajući kako djeluju njihovi razni hezbolahi i ostali sateliti po svijetu, nemoj da na kraju bude „nismo znali“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.