KOMENTAR DANA

Globalni kontekst

Zahvaljujući političkim liderima koji su nastavili rabiti onaj najgori nacionalizam, Bosna ostaje evropski, a sve češće i svjetski sinonim za nazadak

Arhiv

Erol AVDOVIĆ

14.10.2018

Na jednom od ekonomskih foruma u Davosu, gdje se svake godine okuplja svjetska politička i poslovna elita, rečeno je kako je zadatak svakog političkog prvaka ne samo da radi na održivom razvoju nego i da izgradi povjerenje u svojoj zemlji. Nažalost, izgleda da je malo ko na Balkanu poslušao ovaj savjet. 
 

Stavljajući Bosnu i Hercegovinu u taj globalni kontekst nakon ovih lokalnih izbora, jasno je da je kriza u koju je država zapala zbog tek minimalno zadovoljenih demokratskih promjena, zapravo, kriza nepovjerenja.

Zahvaljujući političkim liderima koji su nastavili rabiti onaj najgori nacionalizam, zanemarujući nasušne potrebe građana za poslom i svakom drugom egzistencijalnom sigurnošću, jer rade po strogo klijentelističkom principu, dakle po partijskoj pripadnosti i drugim neprofesionalnim preferencijama, Bosna ostaje evropski, a sve češće i svjetski sinonim za nazadak. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj se mnoge teške pljačke još ne kažnjavaju, a izborne krađe čak i nagrađuju?!

Demokratska nepismenost onih koji stalno isto glasaju “za svoje” (?!) i u glasačke kutije, prema nalogu lokalnih partijskih “lidera” ili iz osobnog “neznanja”, ubacuju pogrešne listiće, uz parole kako “narod zna”, pretvara se u pravu građansku agoniju. U tu “nepismenost” spada i pristanak na manipulacije bez ikakve legalne građanske pobune.

Predugo Bosanci slušaju kako će do kraja godine dobiti Akcioni plan za pristup NATO-u, a onda sa početkom nove, započeti pristupne pregovore s EU. Pa opet ništa! Znaju ljudi da su to samo političke deklaracije jednih - istih lokalnih političara, koji ih na taj način varaju da bi, evo, već četvrt stoljeća ostali na vlasti. I opet ništa?!

Uzalud i prozivke onih istih, koji ne žive zapadne vrijdnosti, već, uz dužno poštovanje prema Orijentu, s tog kraja svijeta prizivaju samo najgori politički koncept, u kome, recimo “cvjeta” Putinova Rusija.

Za BiH, zato, preostaje samo jedan put: Izboriti se za punu vladavinu prava prije (dalekog) ulaska u EU i NATO. Zakon se ne smije ostavljati za kasnije. Zato treba odmah pravno sankcionirati bahato potkradanje našeg izbornog povjerenja u demokratiju. Ako to uspijemo, u euroatlantske integracije možemo čak i preko reda, jer se radi o prihvatanju istinskih vrijednosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.