KOMENTAR DANA

Siva nam je svima perspektiva

Sociolozi navode da ovakav „luksuz“ dopuštaju države koje ne drže do sebe

Denaida Bašić. Avaz

Piše: Denaida Bašić

30.10.2019

Nema u ovoj državi hljeba, nema posla, stvarnost nam je crno-bijela, a budućnost i perspektiva sive. Hiljade mladih po svaku cijenu svakodnevno žele napustiti BiH i pronaći kutak sreće negdje u Evropi i svijetu, daleko od rodnog mjesta. Siva nam je svima perspektiva.

Prema posljednjim istraživanjima, djece se sve manje rađa, a našu zemlju je u proteklih šest godina napustilo više od pola miliona stanovnika. Evropska komisija prognozira da će do 2060. godine broj stanovnika BiH pasti na 1,7 miliona.

Zvuči alarmatno da se rađa sve manje djece. Sociolozi navode da ovakav „luksuz“ dopuštaju države koje ne drže do sebe. Odlaze mladi, ostaju stari, a nadležni ništa ne poduzimaju da ih spriječe, osim što nude prazna obećanja o boljem životu u nekoj boljoj budućnosti.

Čekajući bolju budućnost, život postaje samo mučniji i teži. Zapošljavaju se podobni, ali ne i sposobni.

Nema dvojbe da ova zemlja ima puno pozitivnih strana, ali u nestabilnom ambijentu u kojem živimo takve stvari kao da ne mogu doći do izražaja.

Jedno znamo sigurno. Ne smije se okretati glava od problema koji ova država itekako ima. Ako se nastavi ovim kolosijekom, naša država će postati zemlja staraca i sirotinje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.