KOMENTAR DANA

Diplome na akciji

Klasična trgovina nezakonitim diplomama, koje su u Krajini izgleda počele nicati kao gljive poslije kiše, dolazi na naplatu

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

18.11.2019

Akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) „Pero“ samo je dokaz apsurdnosti sistema i države u kojoj živimo. Bukvalno klasična trgovina nezakonitim diplomama, koje su u Krajini izgleda počele nicati kao gljive poslije kiše, tek sada dolazi na naplatu.

A o mutnim radnjama obrazovnih centara širom države znalo se i govorilo godinama. Diplome su se štancale, studenti i inženjeri postajali preko noći. Ne samo u Krajini, nego širom države. Od Tuzle pa do Travnika. Na stotine je privatnih i sumnjivih obrazovnih institucija.

Pri tome, mnogi su već zgrnuli milione maraka. Svjesno varali i varaju državu. Radili su i rade šta su htjeli.

Iako se konačno neko hrabar sjetio da presiječe ovu očiglednu pošast, pitanje je zašto se čekalo godinama. Očigledno je da je istraga SIPA samo vrh ledenog brijega i da se tek zagrebalo po površinu.

U državi kakva je BiH sada je teže naći legalnu, nego ilegalnu diplomu. Svi su sumnjivi. Kupuje ko stigne. Hoću da sam električar, cijena 1.500 maraka ili diplomirani ekonomista za 13.500 maraka. Mnogi se i cjenkaju. Nude popuste na akciji.

Rekli bismo i smiješno i žalosno. Čak je objavljen i cjenovnik usluga. Koštaju od od 1.000 do 25.000 maraka i o tome je znala cijela Krajina.

SIPA je uhapsila i pritvorila prodavače, ali šta je onima koji su ih kupovali. Onima koji su davali pare a znali su šta kupuje. Šta je profesorima koji su potpisivali ocjene.

Vrijeme je da se se takvima pokuca na vrata.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.