KOMENTAR DANA

BHANSA u EU

Fakat da je BiH, kako tvrdi direktor BHANSA-e Davorin Primorac, u oblasti civilne avijacije stala rame uz rame s jednom Njemačkom ili Austrijom, znači mnogo

Seđad Muhić. Avaz

Piše: Seđad MUHIĆ

21.1.2020

Mnogo je godina i teškog rada potrebno da Bosna i Hercegovina ispuni sve standarde i uvjete koje je pred nju postavila Evropska unija, želi li postati članica ove nadnacionalne organizacije. Škripi nam skoro u svakoj oblasti društveno -političkog, pravnog, ekonomskog i zdravstvenog sistema.

Ima, međutim, oblasti u kojima i BiH briljira. Civilna avijacija, naprimjer. Naša država u tom segmentu ispunila je sve svjetske i evropske standarde.

Državna agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) od 5. decembra prošle godine potpuno je preuzela kontrolu nad bh. nebom. To znači da naši stručnjaci dnevno kontroliraju, navode i stručnu pomoć pružaju pilotima 700 aviona koji prelijeću iznad BiH. Ljeti će to biti i do 1.500 aviona.

Istina, čekali smo dugo. Ali i dočekali. Naša zemlja ima puni suverenitet nad svojim nebom. To će joj donijeti dodatnih više od deset miliona maraka godišnje.

Fakat da je BiH, kako tvrdi direktor BHANSA-e Davorin Primorac, u oblasti civilne avijacije stala rame uz rame s jednom Njemačkom ili Austrijom, znači mnogo. Posebno maloj državi. Za samo mjesec i po naša zemlja, pa i vlast ako hoćemo priznati, pokazali su da se može biti uspješno. Samo ako se želi.

Veliki tim ljudi kojem je na čelu Primorac, s neophodnom podrškom Vijeća ministara, učinio je mnogo za BiH. Povrh svega, poslali su nedvosmislenu poruku da naša zemlja ima stručnjake koji mogu odgovoriti najkompleksnijim zadacima.

Ipak, potrebno je jedno - struku pustiti da radi. Odriješene ruke mora joj dati politika. Bude li tako, da političari rade svoje, a stručnjaci svoje, BHANSA neće biti među rijetkima u BiH koji ispunjavaju svjetske standarde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.