KOMENTAR DANA

Slučajni susret

Slučajni susret namjernih partnera u Istočnom Sarajevu tako postaje mnogo više od razgovora o Izbornom zakonu i odlukama Suda

Senka Kurt. Avaz

Piše: Senka Kurt

14.2.2020

U Evropi nema, a pitanje je postoji li u svijetu zemlja poput BiH, u kojoj član Predsjedništva, dakle šef države, dakle predsjednik jedne stranke, dakle dugogodišnji politički funkcioner, politolog po struci, odluči pokrenuti sveobuhvatnu akciju negiranja Ustava zemlje u kojoj živi, radi, zarađuje, odgaja djecu, planira budućnost.

Velike se parole izgovaraju od prekjučer, otkako su u Banjoj Luci predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama donijeli odluku da prekidaju (čitaj blokiraju) rad dok ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu. Uvjet je da u Sudu ne bude stranaca.

Odluka je to koja nije donesena preko noći, mada se brzopleto može tako i zaključiti, jer je Ustavni sud netom prije proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu u RS. Nakon što je Sud odlučio da Zakon iz RS zapravo predstavlja tiho etničko čišćenje i sprečava otimačinu bošnjačke zemlje, Dodik se sjetio stare mantre – izbaciti strance iz Suda, blokirati rad državnih institucija.

Senka Kurt. Avaz

Kao kec na 11 pada i jučerašnji (kažu davno planiran) sastanak s Draganom Čovićem. Na dnevnom redu pod 2 Ustavni sud. Tačka jedan je Izborni zakon, za koji se, osim Čovića, eto, gorljivo zauzima i Dodik. Kad već predsjednika HDZ-a BiH pitaju za Ustavni sud, zapitani odgovor njemu hitan dade: Naravno ni Čović nije zadovoljan. Ali, vječito optimistični Čović ne vidi tu veliki problem. Veli, s partnerima će se to riješiti.

O tome šta blokada, nakon godinu bez vlasti, znači za BiH, koju dežurni optimista Čović, eto, vidi blizu evropskim integracijama, ni riječi. O pokušaju otimačine bošnjačkog grunta, ništa. O tome zašto je baš sada Dodik ponovo odlučio da prekine veze sa državnim institucijama, nema komentara. O tome kako je svaka odluka Ustavnog suda neprikosnovena ne komentira se, kako je neprihvatljivo čak i pobuniti se, ništa od blagoglagoljivog govora.

Slučajni susret namjernih partnera u Istočnom Sarajevu tako postaje mnogo više od razgovora o Izbornom zakonu i odlukama Suda. Postaje zapravo vidljivo mjesto prešutnog dogovora.

Šta, zapravo, sada očekuju Dodik i Čović? Strane sudije u Ustavnom sudu su ustavna kategorija i Dodik to zna. Kao što zna da promjena sudija nema bez promjene Ustava. Pa se sam zapetljao u Gordijev čvor. Uostalom, ništa novo. Sve smo već gledali. Odgledali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.