KOMENTAR DANA

Stampedo i epidemija

Pred BiH su dani neizvjesnosti, samo zajedno možemo zaustaviti širenje koronavirusa i talas ilegalnih migranata

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

6.3.2020

Pred Bosnom i Hercegovinom su dani neizvjesnosti. Dugo smo strepili od koronavirusa, najavljivali su ga i naslutili. Jučer je zvanično stigao i u BiH. Godinama se borimo s ilegalnim migrantima, a sada tek prijeti eskalacija. Desetine hiljada migranata napustile su Tursku, a talas će, najvjerovatnije, zapljusnuti i BiH. 

Koliko je ozbiljna situacija, danima već upozorava ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, koji je uspio i alarmirati sve službe i agencije, a jučer je vanredno zasjedalo i Vijeće ministara. Jasno je - svi kapaciteti moraju se iskoristiti u narednim danima!

Dramatične slike s grčke granice, suzavci, bombe i hiljade migranata... Prizori praznih ulica Kine, Italije i hiljade umrlih od koronavirusa moraju biti preči od dnevne politike. Ako Srbija izvede vojsku na granicu, ne postoji niti jedan razlog da to ne uradi i Bosna i Hercegovina.

Fahir Karalić. Avaz

Milorad Dodik poručio je jučer da je Predsjedništvo BiH prošle godine donijelo odluku da vojska neće izlaziti na granicu. Istina, ali tada našoj zemlji nije prijetio stampedo, koji bi, ako se adekvatno ne ragira, mogao izazvati haos neviđenih razmjera. Zato bi Dodik, makar u ovim teškim trenucima, trebao zaboraviti na dnevnu politiku i povući neke državničke poteze, od kojih će koristi imati i građani Republike Srpske i Federacije.

Ne treba, naravno, zaboraviti da odgovornost nije samo na državnim institucijama. Moraju se uključiti svi, od države, entiteta, lokalnih zajednica pa do samih građana. Svi zajedno trebamo učiniti sve da iz ove situacije izađemo sa što manje štete.

Graničari, policija, ljekari… svi su na nogama, spremni da se suoče sa migrantima i koronavirusom. Ali, ni to neće biti dovoljno bez učešća građana, koji najmanje što mogu učiniti jeste da se pridržavaju uputa, posebno kad je u pitanju koronavirus.

A oni na vlasti koji, ipak, daju prednost dnevnoj politici u odnosu na krizu, neka makar na trenutak pomisle da koronavirus ne bira, da napada i bogate i siromašne, i Srbe, i Hrvate, i Bošnjake... Samo zajedno možemo zaustaviti i stampedo i epidemiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.