KOMENTAR DANA

Život nakon korone

Koronavirus će kad - tad nestati. Naše je da izvučemo pouke i budemo što spremniji za neke nove, neminovne krize

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

17.4.2020

Teško je, skoro pa nemoguće u trenucima kada dnevno desetine ljudi u našoj zemlji oboli od koronavirusa, a daleko više njih zbog epidemije ostane bez posla, tražiti makar zrno nečeg pozitivnog što bi iz svega ovoga moglo izaći. Ipak, u ljudskoj prirodi je nadati se. Posebno ako se zna da iz pepela često niknu najljepše stvari. 

Godina pričamo o tome kako mnogo toga škripi u BiH. Žalimo se na ustavno uređenje, na zdravstveni i socijalni sistem... Epidemija nam je pokazala i gdje smo najranjiviji.

A, pametni izvlače pouku iz svega, posebno ovakvih kriza. Zbog toga je već sad vrijeme da počnemo razmišljati kako stvari mijenjati. Prvo popraviti štetu, pa onda unaprijediti, kako bismo bili spremniji za, ne daj Bože, nove izazove poput ovog.

Prva na redu biti će ekonomija. Iako mnogi tvrde da novim kreditima srljamo u dužničko ropstvo, druge opcije, ustvari, nemamo. Dobit ćemo mnogo novca od MMF-a, Svjetske banke... Naše je samo da taj novac dođe do onih zbog kojih je i uzet i kojima je najpotrebniji - privrednika. Jer, bez njih, nema ni vlasti, ni penzija, ni invalidnina...

Vidjeli smo i koje stvari funkcioniraju kada su u pitanju zakonodavna i izvršna vlast, a gdje su se pojavili problemi. Isto kao i kada je u pitanju ono najaktuelnije - zdravstvo. Zbog toga je potrebno angažirati najeminentnije stručnjake iz ove oblasti i mijenjati ono što ne valja, razdvojiti kukolj od žita, i stvoriti uslove da ljekari rade svoj posao - liječe!

Koronavirus će proći, život će se nastaviti. Ova kriza je pokazala da smo toliko mali da sami i posvađani između sebe ne možemo ništa. Da samo zajedno se možemo uhvatiti u koštac sa nevoljama. Stručnjaci upozoravaju da će se nešto slično kad - tad opet ponoviti. Jedino na što mi možemo utjecati je da budemo što spremniji i složniji.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.