KOMENTAR DANA

Ljubav u vrijeme korone

Predstavnici vlasti iz sva tri naroda pokazali slogu i da smo, ipak, država

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

19.3.2020

Kad se male ruke slože, sve se može. Ili što bi nadrealisti prorekli, Srbi, Hrvati i Muslimani živjet će opet skupa k'o jarani... I žive, i to tako da posljednjih dana ne trebaju ni UN trupe da se slože ruke Srba, Hrvata i Bošnjaka, posebno ruke njihovih izabranih političkih predstavnika.

Pokazali su to prekjučer na konferenciji za medije Šefik Džaferović i Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH. Učestvovao je i Željko Komšić, ali putem videolinka, s obzirom na to da je u samoizolaciji.

Ujedinila nas je, očito, pandemija koronavirusa i vanredno stanje u zemlji. Zlobnici bi rekli da se radi o vanrednoj slozi. Ali, čak i ako je tako, konačno je jasno da Bošnjaci, Srbi i Hrvati mogu živjeti i raditi skladno, zajedno, samo ako se okrenemo konkretnim stvarima od kojih svi građani imaju koristi i odmaknemo se od dnevne politike.

Jer, dok smo se bavili politikom, Dodik nije bio za to da vojska ide na granice, tražio je poštivanje entitetskih ovlasti, najavio blokade državnih institucija. Kada je koronavirus prešao granice kontinenata, država i entiteta, Dodik je pokazao drugo lice. Koronavirus, zna on, ne bira hoće li napasti Bošnjaka, Srbina ili Hrvata i čiju će ekonomiju ugroziti.

Zbog toga je za pohvalu reakcija bh. vlasti. Na vrijeme smo, svi se slažu, zajednički reagirali i poduzeli potrebne mjere da se zaštiti svaki građanin BiH. Primjer Predsjedništva slijedili su jučer i državni ministri, a ranije i entitetske vlasti.

Okrećući nam leđa, na neki način nam je pomogla i Evropska unija, kada su odlučili rezervirati zalihe medicinskog materijala prije svega za svoje potrebe. Time su nam jasno pokazali da se samo sami na sebe možemo osloniti.

Vanredno je stanje, narod je u strahu od pošasti koja je pogodila cijeli svijet. I baš zato je još važniji tračak svjetlosti koji su pokazali političari iz sva tri naroda - nadu da, ipak, možemo i da jesmo prava država. I da opet možemo živjeti k'o jarani. Posebno ako razmislimo da kada sve ovo prođe uvedemo vanredno stanje sa svim onim mjerama potrebnim da uđemo u EU, NATO i postignemo životni standard sličan evropskom.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.