KULTURA

"Na Drini ćuprija" na sceni NPS-a

Piše: E. B.

30.1.2018

Predstava "Na Drini ćuprija" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, koju prema motivima romana Ive Andrića režira Kokan Mladenović, večeras će biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).

U dva sata i četrdeset minuta nižu se pozorišno uzbudljive i upečatljive scene historijskih vrtloga i kasapnica: od osmanskog perioda, preko vladavine Austro-Ugarske, Prvog i Drugog svjetskog rata pa do raspada Jugoslavije.

Prema Mladenovićevim riječima, ovo djelo koje prikazuje kako ljudi kroje vrijeme u kojem "pametan šuti, budala progovori, a fukara se obogati" je veličanstveno zbog toga što se tiče nas samih i predstavlja naš krik s dna masovne grobnice.

Kako je moguće da za 400 godina nismo ništa naučili, zašto jedni drugima činimo zlo, zašto tako lako postajemo pijuni u nečijim prljavim i krvavim igrama, samo su neka od pitanja koja reditelj postavlja ovom pozorišnom predstavom.

U predstavi igraju: Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurčević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.