KULTURA

Raditi s mladima je privilegija, posebno kako starim

Armin Durgut

Piše: N. AJNADŽIĆ

2.2.2018

Proteklih dana u prostorijama Historijskog muzeja BiH s umjetnikom i profesorom Polom Koldvelom (Paul Coldwell) iz Londona organizirano je druženje i trodnevna radionica za srednjoškolce iz cijele države. Koldvel je, također, i član žirija na konkursu koji je Muzej nedavno objavio za najbolji odgovor umjetnika na stalnu izložbu "Opkoljeno Sarajevo".

 Fantastičan posao

Ovom prilikom Koldvel nam je govorio o utiscima iz bh. prijestonice, u kojoj prvi put boravi, radu s mladima, ali i inspiraciji koju je pronašao u okviru izložbe "Opkoljeno Sarajevo".

- Ovaj grad smatram veoma interesantnim, jer moja iskustva sa Sarajevom bila su samo kroz vijesti i izvještavanja vezana za rat. Nisam bio siguran šta tačno da očekujem, ali sam se iznenadio. Grad se oporavio, međutim, još su vidljivi ožiljci. Taj kontrast smatram veoma zanimljivim. Navikli smo da na historiju gledamo kao na nešto što seže daleko u prošlost. Ali, historija ovog grada je vrlo neposredna i blizu - ističe Koldvel.

Za njega je rad s mladima velika privilegija, posebno kako stari.

- To je zadovoljstvo jer su oni kao knjiga koja samo čeka da bude napisana. Osjećate da mala stvar koju kažete, sugestija ili ohrabrenje, mogu imati utjecaj na njih kroz život. Djeca su veoma angažirana. Radili su od 10 do 16 sati svakodnevno i uradili fantastičan posao - kazao je Koldvel.

Djeca su na radionicu sa sobom ponijela cipele koje im nešto znače i koje su slikali na platnima. Kako nam je rekao, gledajući cipele, počnete razmišljati o različitim karakterima u Sarajevu.

 Stvaranje slike

Koldvel smatra da umjetnici mogu doprinijeti društvu te da je važno raditi na problemima vezanim za pomirenje.

- Mi stvaramo umjetnosti. A stvaranje umjetnosti je stvaranje slike, a one mogu ostati u umovima ljudi i promijeniti ljudsku svijest. Kao umjetnika zanimaju me pitanja i razmišljanja o drugačijim načinima približavanja tim pitanjima. U uvjetima gdje se jedno mjesto pokušava baviti konfliktima i pomirenjem umjetnik može pomoći ljudima da nađu načine razgovora o takvim stvarima - govori Koldvel.


 Džemper Nermina Divovića

Londonski umjetnik nam je rekao da je pronašao svoju inspiraciju u izložbi "Opkoljeno Sarajevo". Riječ je o džemperu sedmogodišnjeg Nermina Divovića koji je izložen.

- Šokiran sam činjenicom da je on ubijen kada je imao sedam godina. Imao je kratak život, a nadao bi se da će doživjeti 80. godinu. Želim pokušati napraviti rad koji će prikazati život koji je rano prekinut. Možda će to pomoći ljudima da misle o gubicima i odsustvu i načinu da osjete takve stvari - rekao je Koldvel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.