KULTURA

Tuzla: Predstava "Sretni sat" za djecu koja zaslužuju bolju budućnost

Piše: E.Sk

8.3.2018

U Narodnom pozorištu Tuzla u petak, 9. marta, u 18 sati održat će se premijera dječije predstave "Sretni sat" autora Midhata Kušljugića, dok je reprizno igranje predstave zakazano za subotu tačno u podne.   

Predstava je napisana prema motivima narodne priče, odnosno, kako je rečeno na pres-konferenciji, prema priči za laku noć koju je Denisu Hadžiću, autoru muzike u "Sretnom satu", pričao njegov otac.  

- Predstava je za našu djecu koja zaslužuju bolju budućnost od stvarnosti u kojoj trenutno živimo. Kroz predstavu govorimo o porocima, manama, šta je dobro, a šta loše i, što je jako zanimljivo, riječ je o interaktivnoj predstavi koja je velikim dijelom filmovana. Interakcija filma i scene je za nas nešto novo i, usudit ću se reći, revolucionarno – kaže Midhat Kušljugić, autor, reditelj i glumac u predstavi "Sretni sat".

Jedna od najzahtjevnijih uloga povjerena je Edisu Žiliću, koji će igrati tri brata, a sam on nije govorio toliko o predstavi koja je pripremana mjesec i po i čiji su vanjski kadrovi snimani po debelom minusu i snijegu, već o izazovima današnjice koji su pred našim najmlađima. 

- Predstava je puna iznenađenja i magičnih trikova, ali više bih govorio o predstavi iz ugla roditelja. I sam imam klinca i trudim se da mu pronađem što kvalitetniji sadržaj uz koji će odrasti. Na Youtube kanalima ima dosta nekakvog sadržaja, ali u tom kvantitetu nedostaje kvaliteta. Molim ga da ne gleda, ali on to sam bira tako da pozorište ostaje jedina mogućnost gdje klinci mogu pogledati kvalitetan sadžaj. Predstava baš podsjeća na stare dobre emisije uz koje smo mi odrastali – kaže glumac Edis Žilić.

Predstava "Sretni sat" rađena je u koprodukciji NP "Tuzla" i RTV7 Tuzla. Igraju: Edis Žilić, Jasmina Čelebić–Tanović, Midhat Kušljugić, Mirna Mišković, Siniša Udovičić i Alisa Brkić. Muziku je radio Denis Hadžić, a scenografiju, izbor kostima i dizajn plakata Siniša Udovičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.