EKSKLUZIV

Feđa Isović: Ja sam, ustvari, Izet Fazlinović

Potpisuje scenarij za serije “Lud, zbunjen, normalan”, “Konak kod Hilmije” i “Ne diraj mi mamu”

Isović: Tražen sam, to je činjenica. Arhiva "Avaza"

Razgovarala: Edina BAKIĆ

26.10.2018


Sjajni bh. scenarista Feđa Isović (53) trenutno je gospodar malih ekrana u regiji. Njegove tri serije “Lud, zbunjen, normalan”, “Konak kod Hilmije” i “Ne diraj mi mamu” suvereno obaraju rekorde gledanosti. Za sva tri naslova režiju potpisuje Elmir Jukić.

Lucidnim dijalozima između glavnih likova, koji se referiraju na aktuelnu situaciju u društvu, ali i na neke historijske periode, te majstorskim zapletom, protkanim jedinstvenim humorom, Isović se svrstao među najtraženije TV autore današnjice.

Iako se trenutno punom parom snima nove sezona serije “Lud, zbunjen, normalan”, Isović je odvojio vrijeme za “Dnevni avaz” i u ekskluzivnom intervjuu otkrio do sada nepoznate stvari.

 Treći element

- Stvarno mnogo radim. Koliko je kvalitetno to što radim, moraju drugi reći. Od toga šta oni kažu zavisit će odgovor na pitanje koliko sam talentiran. Mislim da ni zanat, kao važan treći element, ne smije biti zaboravljen. Veoma je važno poznavati zanatske finese struke, ove i bilo koje druge – govori nam Isović.

Vaše serije trenutno su tri najveća hita u regionu. Jeste li se ufurali?

- Ma, nemam pojma kako da odgovorim na ovo pitanje. Možda baš iz tog podatka koliko se serije koje potpisujem emitiraju, proizilazi činjenica da ja i nemam baš mnogo vremena za neka ufuravanja. Veoma mnogo radim i opasno se približavam cifri od 20.000 stranica scenarija igranog programa, koje su snimljene.

Imate li nekad osjećaj da ste gospodar TV serija u bivšoj Jugoslaviji?

- Tražen sam, to je činjenica, i naravno da je to za slobodnjaka lagodna pozicija. No, u ovom poslu, a vjerujem i u svakom drugom, danas vas svi zovu, trebaju, traže, a sutra vas, isto tako, brzo zaborave. Veliki scenaristi s ovog podneblja znali su završiti u veoma lošim ekonomskim uvjetima. To je, prije svega, zato što nemamo uređen sistem autorskih prava. Od hiljada sati repriziranja “Lud, zbunjen, normalan”, ja nisam dobio ni fening. Na mom autorskom djelu emiter godinama zarađuje novac prodajući reklamni prostor i svi misle da je potpuno normalno zaobići autora. Ogromna je to nebriga države i sistema prema svojim autorima.

 Moje osobine

 Od svih likova koje ste stvorili, s kojim biste se poistovijetili?

- Uvijek se nasmiješim kad me pitaju po kome sam pisao lik Izeta Fazlinovića i obično kažem da sam to radio po sebi. Ima on dosta mojih osobina i stavova, naravno iskarikiranih.

 Koliko su umjetnici cijenjeni u bh. društvu. Je li Vaš amidža, rahmetli Safet Isović dobio počast koju kao veliki umjetnik zaslužuje?

- Safet nema ni ulicu u Sarajevu. Ali, zato neka historijski, kulturno i politički potpuno marginalna Aziza Šaćirbegović ima ulicu sa četri trake samo zato što je nosila pitu u pritvor isto tako marginalnoj političkoj grupaciji naziva Mladi muslimani. To je odgovor na vaše pitanje.

 Za kraj, šta nam novo spremate?

- Tri su serije u opticaju: “Lud, zbunjen, normalan”, “Konak kod Hilmije” i “Ne diraj mi mamu”. U ovom momentu pišem nove epizode za LZN, da li nakon toga ide “Hilmija” ili “Mama”, zavisi od producenata. Meni je manje-više svejedno. Sve su mi te serije jednako važne.

 Čitav se svijet opija uz “Stonese”, ne moraju biti narodnjaci

Iz hobija se bavite pisanjem muzike i svirate. Slažete li se kad kažu: "Kaži mi koju muziku slušaš, reći ću ti ko si"?

- Ne znam. Ali, mislim da su oni koji slušaju turbofolk, na daleko nižoj ljestvici razumijevanja muzike od džezera i rokera. Nervira me ovdašnja tvrdnja da se čovjek ne može zapiti i zabaviti bez narodnjaka. Čitav se svijet opija, provodi i pleše uz “Rolling Stonese” i ni najmanje im ne fale te priglupe harmonije Cece i Džeja.

 Bježim od pegle

U braku ste, imate dvoje djece.  Kakav je Feđa među svoja četiri zida?

- Kućni poslovi mi nisu nepoznati, ali ih vrlo vješto pokušavam delegirati drugima kad god je to izvodivo. Peglanje mi je najmrže pa sam tako s radošću prihvatio trend koji je sve dominantniji na Zapadu da se posteljine, peškiri, pa čak i garderoba, uopće više ne peglaju. Treba pojednostaviti stvari u životu.

Sarajevo - Brisel

 Da živite u nekim uređenijim zemljama i društvima, kakve biste serije pravili i koja bi to tematika bila?

- Vjerovatno iste. Želim misliti da se svaka moja serija može lako adaptirati za njemačko ili bilo koje drugo tržište. Ako je zaplet dobar, onda se lako može premjestiti i iz Sarajeva u Brisel. Bar se nadam da je tako.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.